Opća audijencija. Starije osobe su glasnici nježnosti

U središtu kateheze na općoj audijenciji, posvećene značenju starije dobi, bio je lik Nikodema. Papa Franjo je istaknuo kako su starije osobe glasnici nježnosti, mudrosti i ljubavi.

Božji je stil blizina, suosjećanje i nježnost, a upravo nam starije osobe, djedove i bake mogu pomoći u shvaćanju te dimenzije nježnosti, istaknuo je papa Franjo u današnjoj općoj audijenciji.

„„Promatrajte djeda ili baku kako gleda unuke, kako miluje svoje unuke: tu nježnost, slobodnu od svih ljudskih iskušenja, koja je pobijedila ljudska iskušenja i sposobna je slobodno davati ljubav, bliskost punu ljubavi jednih prema drugima“.“

Ta nježnost, naveo je, otvara vrata razumijevanju Božje nježnosti. „Bog je takav, zna milovati. A starost nam pomaže shvatiti tu Božju dimenziju koja je nježnost“, kazao je.

Stvoreni za vječnu sreću

U sklopu kateheze, Papa je razmotrio riječi koje je Isus uputio Nikodemu: „tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega“ (Iv 3, 3), odnosno tko se ne rodi iz vode i Duha.

To ponovno „rođenje odozgor“, poručio je Papa, ne negira ili umanjuje značenje našeg zemaljskog postojanja, već nas usmjerava prema njegovom krajnjem ispunjenju u vječnom životu i radosti neba.

„„Ovaj je život dragocjen u Božjim očima: identificira nas kao stvorenja koja On nježno ljubi. ‘Rođenje odozgo', koje nam omogućuje ‘ući' u Božje kraljevstvo, jest rađanje u Duhu, prolazak sred voda prema obećanoj zemlji jednog stvora pomirenog s Božjom ljubavlju“.“

Naše doba, sa svojom bjesomučno potragom za mitom o vječnoj mladosti mora ponovno naučiti tu istinu i gledati svako doba života kao pripremu za vječnu sreću za koju smo stvoreni.

Svjedočanstvo Božjeg kraljevstva

Starije osobe, putem svoje vjere, mudrosti i iskustva, mogu biti snažno svjedočanstvo prisutnosti Božjeg kraljevstva i autentičnog značenja našeg zemaljskog života kao predokus prave „vječne mladosti“ koja nas čeka u novom stvorenju koju je uveo Krist i njegov Sveti Duh.

Ističući ljepotu starosti, Papa je kazao kako starija osoba hodi prema svom odredištu, prema Božjem nebu.

„„Starost je stoga posebno vrijeme za oslobađanje budućnosti od tehnokratske iluzije biološkog i robotskog preživljavanja, ali prije svega zato što otvara nježnosti krila Boga koji stvara i rađa“.“

Sveti Otac zaključio je katehezu molitvo neka nam Duh podari ponovno otvaranje tog duhovnog – i kulturnog – poslanja starosti, koje nas pomiruje s rođenjem odozgor.
„„Kada tako razmišljamo o starosti, kažemo potom: zašto ova kultura odbacivanja odlučuje odbaciti starije, smatrajući ih beskorisnima? Stariji su glasnici budućnosti, stariji su glasnici nježnosti, stariji su glasnici mudrosti proživljenog života. Idemo naprijed i pogledajmo starije“.“

Označeno u