Papa: Bolju budućnost moramo graditi zajedničkim snagama

Papa Franjo primio je u petak, 19. travnja u audijenciju više od 6.000 učenika i nastavnika talijanske mreže školâ mira. Danas je više nego ikad potrebno živjeti odgovorno, širiti vidike, gledati naprijed i sijati iz dana u dan ono sjeme mira koje će već sutra moći proklijati i uroditi plodom, poručio je u svom govoru Papa.

Hvala vam što ste puni poleta u ostvarenju ciljeva ljepote i dobrote, usred dramatičnih situacija, nepravdi i nasilja koji nagrđuju ljudsko dostojanstvo. Hvala vam što s velikom ljubavlju i velikodušnošću predani radu na „gradilištu budućnosti“, pobjeđujući napast života usmjerenog samo na ono danas, koji riskira da izgubi sposobnosti za velike snove. Danas, međutim, više nego ikad potrebno je živjeti odgovorno, širiti vidike, gledati naprijed i sijati iz dana u dan ono sjeme mira koje će već sutra moći proklijati i uroditi plodom, poručio je Sveti Otac na početku svog obraćanja učenicima i nastavnicima Talijanske nacionalne mreže škola mira. Mreža školâ mira osnovana je 1995. godine i ima za cilj promicanje trajnog uključivanja odgoja za mir i ljudska prava u školske programe svih talijanskih škola na svim razinama. Danas okuplja više od 130 obrazovnih ustanova svih razina i prisutna je u 94 talijanska grada.

Sveti je Otac u svom obraćanju na audijenciji za talijanske učenike i nastavnike, nadalje, podsjetio kako će se u rujnu ove godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održati Future Summit, na kojem će se govoriti o velikim globalnim izazovima ovog povijesnog trenutka i biti potpisan „Pakt za budućnost“ i „Deklaracija o budućim generacijama“. To je važan događaj, a potreban je i vaš doprinos da ne ostane samo „na papiru“, već da postane konkretan i ostvari se putovima promjene i radom na promjenama, rekao je Papa te nastavio: Sazivanje ovog Svjetskog samita nas, naime, podsjeća da smo svi pozvani suočiti se i odgovoriti na izazov izgrađivanja bolje budućnosti te da je prije svega moramo graditi zajedno! Ne možemo naprosto prebacivati brigu o „budućem svijetu“ i rješavanje njegovih problema na određene institucije i one koji imaju posebne društvene i političke zadaće. Istina je da ti izazovi zahtijevaju specifične vještine, ali jednako je tako istina da nas se oni izravno tiču, dotiču se života sviju i zahtijevaju aktivno sudjelovanje i osobno zalaganje svakog od nas. U globaliziranom svijetu, u kojem smo svi međusobno povezani, nije moguće ići kroz život kao pojedinci koji se brinu samo o vlastitom „vrtu“: trebamo se, naprotiv, umrežavati i tvoriti mrežu, povezivati se, raditi u sinergiji i harmoniji. To znači prijeći s „ja“ na „mi“: ne „ja radim za svoje dobro“, nego „mi radimo za opće dobro, za dobro svih“, istaknuo je Papa.

Doista, izazovi današnjice, a nadasve opasnosti koje se poput tamnih oblaka nadvijaju nad nama ugrožavajući našu budućnost, postali su također globalni. Tiču se svih nas, traže odgovor od čitave ljudske zajednice, zahtijevaju hrabrost i kreativnost kolektivnog sna koji potiče stalno predano zalaganje, kako bismo se zajedno uhvatili u koštac s ekološkim, ekonomskim, političkim i društvenim krizama kroz koje prolazi naš planet.

To je san koji traži da budemo budni, a ne uspavani! Taj san se ostvaruje radom, a ne spavanjem; izlaženjem na ulice, a ne izležavanjem na fotelji; dobrim korištenjem IT alata, a ne gubljenjem vremena na društvenim mrežama; a zatim – dobro slušajte – taj san se ostvaruje molitvom, to jest zajedno s Bogom, a ne samo svojim vlastitim snagama, istaknuo je Papa u svom govoru.

Podsjetivši kako su učenici i nastavnici talijanskih školâ mira u središte svog zalaganja stavili dvije ključne riječi: mir i briga, Papa je primijetio da je riječ o dvije međusobno povezane stvarnosti: mir, naime, nije samo šutnja oružja i odsutnost rata; to je ozračje dobrohotnosti, povjerenja i ljubavi koje može sazreti u društvu utemeljenom na brižnim odnosima, u kojem individualizam, rastresenost i ravnodušnost ustupaju mjesto sposobnosti posvećivanja pažnje drugome, slušanju drugoga u njegovim temeljnim potrebama, liječenju njegovih rana, u tome da budemo oruđa suosjećanja i ozdravljenja za drugoga. To je Isusova briga za čovječanstvo, posebno za one najslabije, o čemu nam Evanđelje često govori. Iz uzajamne „brige“ rađa se uključivo društvo, utemeljeno na miru i dijalogu, istaknuo je Papa.

Dragi moji, u ovom vremenu obilježenom ratom, molim vas da budete mirotvorci; u društvu koje je još uvijek zarobljenik kulture otpada, tražim od vas da budete protagonisti uključivosti; u svijetu prožetom globalnom krizom, molim vas da budete graditelji budućnosti, kako bi naš zajednički dom postao mjesto bratstva, rekao je Papa u svom obraćanju učenicima i nastavnicima iz cijele Italije koje je na kraju pozvao da se sjete djece u ratu: “Pomislite na djecu koja su u ratu, sjetite se ukrajinske djece koja su zaboravila što je osmijeh. Molite za tu djecu, neka vam na srcu budu djeca koja su u ratu. Sjetite se djece iz Gaze koja su gladna i pod mitraljeskom paljbom.”

Označeno u