Papa Franjo digitalnim evangelizatorima: Donosite Isusovu nadu onima koji su najudaljeniji

Papa Franjo uputio je u subotu, 6. kolovoza, video-poruku sudionicima konferencije u Meksiku te potaknuo mlade “digitalne evangelizatore“, neka bez straha dopru do onih na digitalnim prostorima koji još nisu susreli Krista.

Gospodin kuca na vrata da uđe u nas, ali koliko puta kuca i na vrata iznutra da ga pustimo van! Papa Franjo ponudio je to razmatranje u video-poruci poslanoj u subotu sudionicima na događaju „Hechos 29” (Djela 29). Međunarodna je to konferencija koja se održala 5. i 6. kolovoza u Monterreyju u Meksiku i okupila je „digitalne evangelizatore” - kršćane koji žele evangelizirati online i na društvenim mrežama — kako bi ih potaknuli da budu aktivni članovi Crkve u digitalnom prostoru.

Dio misionarskog života Crkve

Važna je to inicijativa, kazao je Papa u kratkoj video-poruci sudionicima na španjolskom jeziku. „Neka vam ovaj susret pomogne da osjetite da ste zajednica, kao dio misionarskog života Crkve, koja se nikada nije bojala ići prema novim obzorima i granicama te kreativno i hrabro naviještati milosrđe i nježnost Božju“.

Papa Franjo također je podsjetio na ohrabrenje koje je pružio katolicima tijekom svog nedavnog apostolskog putovanja u Kanadu. „Moramo pronaći nove načine za naviještaj srca evanđelja onima koji još nisu susreli Krista“, ponovio je. „Ovo zahtijeva pastoralnu kreativnost koja je sposobna doprijeti do ljudi tamo gdje žive – ne čekati da dođu – pronaći prilike za slušanje, dijalog i susret“.

Crkva koja je ranjena jer izlazi na periferije

Sveti Otac potaknuo je mlade katolike da se ne boje pogrešaka u svom nastojanju da evangeliziraju na Internetu.

„Ne umaram se ponavljati da mi je draža Crkva koja je ranjena jer izlazi na egzistencijalne periferije svijeta, nego Crkva koja je bolesna jer ostaje zatvorena u svojim sitnim sigurnostima.“

Papa je izrazio nadu da bi digitalni misionari mogli učiniti Internet i društvene mreže mjestima koja su „puna čovječnosti”, jer se ponašaju kao dobri Samarijanci prema drugima. Ako se dobro odnose prema drugima na Internetu, rekao je, suvremena kultura će moći spoznati Boga osjećajući ga u vama.

„Idite i nosite Isusovu nadu, osobito onima koji su najudaljeniji, dajući im razloge za njihovu nadu”, rekao je.

Riječi i milosrđe

Papa je svoju videoporuku zaključio riječima ohrabrenja za sve digitalne evangelizatore. „Neka riječi budu popraćene milosrđem”, rekao je papa Franjo, „te neka virtualnost ojača prisutnost, tako da web može stvoriti zajedništvo koje čini Isusa prisutnim u vlastitoj kulturi“.

 

Označeno u