Papa Franjo: Duh Sveti pokreće Crkvu, ali je nepoznat mnogim kršćanima

Sveti Otac je u propovijedi na svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta istaknuo da smo po Duhu Svetom stvarni, a ne virtualni kršćani te je potaknuo vjernike da omoguće Duhu da ih vodi na putu slobode.

Poslanica Efežanima govori kako neki učenici nisu čuli ni da postoji Duh Sveti, podsjetio je Papa Franjo govoreći o Duhu Svetom u kršćanskom životu.

Ukazao je kako se danas događa to što se dogodilo tim učenicima, premda su vjerovali u Isusa, nisu znali tko je Duh Sveti.

- Duh Sveti pokreće Crkvu, djeluje u Crkvi, u našim srcima; njegova je zasluga da se kršćanin razlikuje od druge osobe, On ujedinjuje sve, vodi nas naprijed, otvara vrata i potiče da svjedočimo Isusa – kazao je papa.

Pojasnio je kako smo čuli i na početku mise: 'Primit ćete Duha Svetoga i bit ćete mi svjedoci u cijelom svijetu'.

Naglasio je kako nas Duh Sveti potiče da hvalimo Boga, da molimo, On u nama moli, uči nas da Boga zovemo: 'Oče'. Također je kazao da nas On izbavlja i iz bijede u koju nas želi odvesti svjetovni duh.

Papa je potvrdio da je Duh protagonist žive Crkve, djeluje u Crkvi. Kazao je da je opasno ako to ne živimo, ako nismo na visini poslanja Duha Svetoga.

- Kršćanski život nije etika već susret s Isusom Kristom, a Duh Sveti nam omogućuje taj susret – rekao je i dodao kako u svojem životu Duhu Svetome ne omogućujemo mu da nas vodi, da nas pokreće.

Napomenuo je kako On čini sve, podsjeća nas na Isusove riječi, objašnjava nam Isusove stvari.

- Duh Sveti stvara krjeposne kršćane a ne virtualne, On je treća osoba Presvetoga Trojstva – ustvrdio je Papa.

Upozorio je kako bi bilo dobro ovaj tjedan razmišljati o tomu kako Duh Sveti djeluje u našem životu, pitati se je li nas naučio putu slobode.

- Potiče li me da izađem iz sebe, bojim li se? Kako se odnosim prema hrabrosti koju mi daje da izađem svjedočiti Isusa? Potom, podnosim li strpljivo kušnje? Duh Sveti daje i strpljivost – ukazao je na pitanja koja si trebamo postaviti.

Pozvao nas je Sveti Otac da trebamo razmisliti u ovom tjednu pripreme za svetkovinu Duhova, vjerujemo li zaista u Duha Svetoga.

- Pokušavamo li s njim razgovarati: 'Znam da si u mojem srcu, da si u srcu Crkve, da ti vodiš Crkvu, da nas ujedinjuješ u našoj različitosti'... Molimo ga da nam udijeli milost poslušnosti. Ovaj tjedan mislimo na Duha Svetoga i razgovarajmo s njim – potaknuo je Sveti Otac.

Označeno u