Papa Franjo: Isus je blagoslov za svaku osobu, za čitavu ljudsku obitelj

Na svetkovinu svete Marije Bogorodice, i u prigodi Svjetskoga dana mira koji se obilježava 1. siječnja, papa Franjo je u podnevnom nagovoru istaknuo da smo svi odgovorni za opće dobro, te da je politika dobra u onoj mjeri u kojoj svatko izvršava svoj dio u služenju miru

Neka nam sveta Marija Bogorodica, čija se svetkovina slavi danas, pomogne u svakodnevnom zauzimanju u službi mira – želja je koju je Papa izrazio u prvom podnevnom nagovoru 2019. godine, u prigodi Svjetskoga dana mira, koji je ustanovio sveti Pavao VI., sa željom da se on obilježava svake godine 1. siječnja.

Dobra politika u službi mira
Tema ovoga 52. svjetskog dana mira – podsjetio je Papa – glasi „Dobra je politika u službi mira“, kako je istaknuto i u poruci za današnji dan, objavljenoj 8. prosinca prošle godine. Nemojmo misliti da je politika samo za vođe; svi smo odgovorni u životu grada, za opće dobro; a politika je dobra u onoj mjeri u kojoj svatko obavlja svoj dio u službi mira – istaknuo je Sveti Otac.

Marija nam pokazuje Spasitelja
Papa Franjo, koji je i u tweetu na računu @Pontifex napisao da su našim društvima danas posebno potrebni 'tvorci mira', glasnici i svjedoci Boga Oca koji želi dobro i sreću cijele ljudske obitelji, osvrnuo se na današnju svetkovinu, osmi dan po Božiću, potičući sve da drže pogled upravljen na Mariju i na Djetešce koje drži u rukama, upravo onako kako su to učinili betlehemski pastiri.

Na taj način, pokazujući nam Isusa, Spasitelja svijeta, ona nas, majka, blagoslivlja. Gospa danas blagoslivlja sve nas, sve – ponovio je Papa te dodao – Blagoslivlja put svakog muškarca i svake žene kroz ovu godinu koja započinje, i koja će biti dobra upravo onoliko koliko će svatko prihvatiti Božju dobrotu koju je Isus došao donijeti u svijet.

Gospodinova snaga
Božji blagoslov, naime, daje bit dobrim željama koje se razmjenjuju ovih dana. Podsjeća na vrlo stari blagoslov kojim su izraelski svećenici blagoslivljali narod, tri puta izgovarajući Božje ime, Gospodin, i pružajući ruke prema okupljenom narodu. U Bibliji, naime, ime predstavlja samu stvarnost koju se priziva, te tako „staviti ime“ Gospodinovo na neku osobu, obitelj, zajednicu, znači pružiti im blagotvornu snagu koja potječe od Njega.

Sunce koje se ne može gledati ali zrači milošću
U blagoslovu se istodobno dva puta spominje lice Gospodinovo, moleći da ga Bog obasja i da ga upravi prema svojemu narodu, udjeljujući mu milosrđe i mir. Znamo da je prema Svetom pismu Božje lice nedostupno čovjeku; nitko ne može vidjeti Boga i ostati na životu. To izražava Božju transcendenciju, beskraju veličinu njegove slave. Ali Božja je slava sva Ljubav, te stoga, iako ostaje nedostupna, poput sunca koje se ne može gledati, zrači svoju milost na svako stvorenje i, na poseban način, na muškarce i žene u kojima se najviše odražava – istaknuo je Papa.

Izvor mira
Bog se objavio u licu jednoga čovjeka, Isusa, rođena od žene – kazao je potom Papa te istaknuo da nam ikona Marije Bogorodice pokazuje Spasitelja svijeta. On je blagoslov za svaku osobu i za čitavu ljudsku obitelj. On, Isus, izvor je milosti, milosrđa i mira – rekao je na kraju papa Franjo.