Papa Franjo: Isusova molitva Bogu jest naša radost

Isusova molitva Bogu jest naša radost – istaknuo je papa Franjo prije molitve Kraljice neba na Trgu svetoga Petra, te napomenuo - Isus u novom obliku zauvijek ostaje s učenicima i s nama.

Isusova molitva Bogu jest naša radost – istaknuo je papa Franjo prije molitve Kraljice neba na Trgu svetoga Petra. Danas se u Italiji i u nekim drugim zemljama slavi svetkovina Uzašašća Gospodinova – primijetio je Papa i podsjetio – Evanđeoski odlomak današnje liturgije, završetak Markovog evanđelja, prikazuje nam posljednji susret Uskrsloga Gospodina s učenicima, prije nego što će uzići zdesna Ocu. Oproštaji su obično tužni, onima koji ostaju daju osjećaj zbunjenosti i napuštenosti; međutim, učenicima se sve to ne događa. Unatoč odvojenosti od Gospodina, nisu obeshrabreni, naprotiv, radosni su i spremni krenuti u svijet kao misionari.

Zašto učenici nisu tužni? Zašto se i mi moramo radovati kad vidimo Isusa koji uzlazi na nebo? – upitao je Sveti Otac i odgovorio – Zato što uznesenje dovršava Isusovo poslanje među nama. Nakon što je Isus „sišao“ u naše čovještvo i otkupio ga, sada uzlazi na nebo, noseći sa sobom naše tijelo. S desne strane Ocu sada sjedi ljudsko tijelo, Isusovo tijelo, i u tom otajstvu svatko od nas promatra vlastito buduće odredište. Ne radi se o stvarnom napuštanju, jer Isus u novom obliku zauvijek ostaje s učenicima i s nama. Ostaje u molitvi, jer On, kao čovjek, moli Oca, i kao Bog, čovjek i Bog, pokazuje mu svoje rane kojima nas je otkupio. Isusova je molitva tu, s našim tijelom; On je jedan od nas, Bog čovjek koji moli za nas. To nam mora dati sigurnost, dapače, veliku radost.

Drugi razlog radosti je Isusovo obećanje: „Poslat ću vam Duha Svetoga“ – rekao je papa Franjo i dodao – S Duhom Svetim na oproštaju daje zapovijed: „Idite po svem svijetu i naviještajte Evanđelje“. Duh Sveti je snaga koja nas vodi u svijet naviještati Evanđelje. Isus je toga dana obećao Duha Svetoga i nakon devet dana dolazi Pedesetnica. Upravo je Duh Sveti omogućio da smo danas svi takvi. To je velika radost! Isus je otišao u nebo; prvi čovjek s desna Ocu. Otišao je s ranama koje su bile cijena našega spasenja i moli za nas. Potom nam je poslao Duha Svetoga, obećao nam Duha Svetoga kako bismo naviještali evanđelje. Zbog toga smo danas radosni, zbog toga smo radosni na ovu svetkovinu Uzašašća Gospodinova. Na svetkovinu Uzašašća, dok kontempliramo nebo, kamo je Krist uzišao i sjedi s desne Ocu, molimo Mariju, Kraljicu neba, da nam pomogne da budemo hrabri svjedoci Uskrsloga u svijetu i u konkretnim životnim situacijama – rekao je na kraju Papa.

Označeno u