Papa Franjo iznenadio klarise u Umbriji

Uvijek provjeravajte život jedinstva s Gospodinom s bratskim životom i obratno, jer jedan ne isključuje drugi

Papa Franjo je jučer privatno posjetio klauzurni samostan Vallegloria u Spellu nedaleko od Asiza u biskupiji Foligno, uzvraćajući na taj način posjet sestrama klarisama koje su ga prije 2 godine posjetile u Domu svete Marte u Vatikanu. Na svoje su iznenađenje sestre klarise ujutro u 9 sati, kada običavaju slaviti misu, ugledale Papu i biskupa Gualtiera Sigismonda.

Sveti Otac je preuzeo ulogu predsjedatelja euharistije, nakon čega se zadržao sa sestrama u neslužbenom razgovoru, nastojeći ih ohrabriti na putu kontemplativnog života, i zahvaljujući im za služenje i molitvu u Crkvi. Zatim se papa Franjo pridružio sestrama klarisama za stolom, te je prije povratka u Vatikan njima i cijeloj biskupiji Foligno podijelio poseban blagoslov.

Samo je biskup Sigismondi znao za namjere Svetoga Oca koji je unatoč snijegu i hladnoći došao posjetiti sestre. Nekoliko puta mi je izrazio tu želju – rekao je biskup – te sam nakon toga shvatio da je odlučio, jer tijekom našeg zadnjeg susreta pokazao mi je da točno zna udaljenost i vrijeme koje mu je potrebno za put u Spello. Na Božić sam saznao program i ta radost, koju nisam mogao podijeliti s drugima, obilježila je sva slavlja ovih dana.

Neopisiva je radost koju smo doživjele – rekla je pak majka Chiara Moscetti, poglavarica samostana i istaknula – Učinilo nam se da smo kao mudraci kada su vidjeli zvijezdu, jer on nas svojom papinskom službom i naukom nastavlja prosvjećivati. Vrlo jednostavno sjeo je za stol s nama i budući da ga nismo očekivale nismo ništa posebno pripremile, no on se pokazao još jednom kao otac i pastir. Papa je savjetovao sestrama da uvijek provjeravaju život jedinstva s Gospodinom s bratskim životom i obratno, jer jedan ne isključuje drugi.

Osim toga tražio je od redovnica da mole za Crkvu i za mlade, iznad svega za Svjetski susret mladih u Panami. Bio je to posjet bez buke i daleko od kamera tijekom kojeg je Sveti Otac nastavio otvoreni dijalog sa sestrama koje je susreo u Vatikanu 2016. godine. Tom im je prilikom, kao predstavnicama klauzurnih sestara cijeloga svijeta, darovao apostolsku konstituciju „Vultum Dei quaerere“, a njihova zajednica koja je jedna od najstarijih koja živi po pravilu svete Klare, od posljednjeg susreta pa do sada, gradila je snažan odnos s papom Franjom.