Papa Franjo: Molitva djedova, baka i starijih osoba može pomoći promijeniti srca

Poruka svetog oca Franje za drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se slaviti 24. srpnja, predstavljena je u Vatikanu u utorak 10. svibnja, izvještava Vatican News.

Papa poziva djedove, bake i starije osobe da budu predvodnici „revolucije nježnosti“ te da djelima i molitvom podrže ne samo svoje unuke, već i brojne prestrašene unuke koje još nisu upoznali, a koji možda bježe od rata ili trpe njegove posljedice.
Riječi psalmista: „Rod donose i u starosti” (Ps 92, 15), nadahnuće za Papinu ovogodišnju poruku za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, u suprotnosti su s onim što svijet misli o toj fazi života, ali i sa stavom sumorne rezignacije koju pokazuju neke starije osobe koje malo očekuju od budućnosti. No te su riječi pravo „evanđelje“ koje se mogu naviještati svima na drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Kako piše Papa: Blagoslovljena kuća u kojoj živi starija osoba! Blago obitelji koja pridaje čast starijima!

Razumjeti i cijeniti starost

Ipak, starost je vrijeme života koji nije lako razumljiv ni onima koji ga žive, priznaje Sveti Otac. Razvijenija društva troše velike svote na to životno razdoblje, a da ne pomaže ljudima uistinu razumjeti i cijeniti tu fazu.

U poruci se Papa spominje izazova s kojima se susreću starije osobe: od odlaska u mirovinu i odrasle djece – čineći da mnoge stvari koje su ih prije zaokupljale nisu više tako hitne; potkopavanje sigurnosti u priznanju da snaga jenjava; brz tempo svijeta s kojim se bore da bi ga pratili, koji ne ostavlja alternativu osim implicitnog prihvaćanja ideje da su beskorisni. Možemo suosjećati s psalmistom, piše Papa, koji moli: „Ne zabaci me u starosti: kad mi malakšu sile, ne zapusti me!“ (Ps 71, 9).

Starenje nije osuda, već blagoslov

Međutim, nastavlja Papa, taj isti psalam, koji promišlja o Božjoj prisutnosti u svakom životnom razdoblju, potiče na ustrajanje u nadi. Uz starost i sijedu kosu, Bog nam i dalje daje dar života i čuva nas da nas zlo ne pobijedi. Vidjet ćemo da je starenje više od prirodnog starenja tijela ili neizbježnog protoka vremena, već dar dugog života. Starenje nije osuda, već blagoslov, ponavlja Papa. Iz tog razloga, potiče starije osobe na brigu o sebi te da ostanu aktivne, što vrijedi i za duhovni život. Treba njegovati nutarnji život marljivim čitanjem Božje Riječi, svakodnevnom molitvom, primanjem sakramenata, sudjelovanjem u bogoslužju.

Osim odnosa s Bogom, napominje Papa, treba njegovati i odnose s drugima, najprije iskazivanjem brige za svoju obitelj, djecu i unuke, ali i za siromašne i patnike. Ove stvari će nam pomoći da se ne osjećamo kao obični promatrači, koji sjedimo na svojim trijemovima ili gledamo kroz prozore, dok se život odvija posvuda oko nas. Umjesto toga, trebali bismo naučiti posvuda razlučiti Gospodinovu prisutnost, ističe Sveti Otac, dodajući da mogu postati blagoslov za one koji žive pored njih.

Doprinos revoluciji nježnosti

Starost, podsjeća, vrijeme je trajne plodnosti. Čeka nas nova misija i tjera nam pogled u budućnost, piše. Prisjećajući se nedavnih riječi koje je izrekao na općoj audijenciji, na katehezi posvećenoj vrijednosti starije dobi, Papa navodi da poseban senzibilitet koji oni kao starije osobe imaju za brige, misli i naklonosti koje nas čine ljudima trebao bi postati ponovno poziv mnogih. Bio bi to znak naše ljubavi prema mlađim naraštajima. Bio bi to, nastavlja, njihov vlastiti doprinos revoluciji nježnosti. Stoga ih je potaknuo da preuzmu aktivnu ulogu u duhovnoj i nenasilnoj revoluciji.

Naš svijet prolazi kroz vrijeme kušnji i iskušenja, počevši od iznenadnog, nasilnog izbijanja pandemije, a potom i rata koji šteti miru i razvoju na globalnoj razini, napisao je Papa. Istaknuo je da nije slučajno da se rat vraća u Europu u vrijeme kada izumire generacija koja ga je doživjela u prošlom stoljeću. Ove velike krize riskiraju da nas anesteziraju na stvarnost drugih „epidemija“ i drugih raširenih oblika nasilja koji prijete ljudskoj obitelji i našem zajedničkom domu.

Čuvati u srcima mališane koji bježe od rata

Sve to pokazuje potrebu za dubokom promjenom, za obraćenjem koje razoružava srca i navodi nas da druge vidimo kao svoju braću ili sestre. Bake, djedovi i starije osobe imaju veliku odgovornost, naučiti žene u muškarce našeg vremena da na druge gledaju istim razumijevanjem i pogledom punim ljubavi kojim oni promatraju svoje unuke, naglašava Papa.

Sada mogu biti učitelji mirnog i pažljivog načina života prema najpotrebnijima. Dok se takav stav može zamijeniti za slabost ili rezignaciju, Papa podsjeća da će krotki, a ne nasilnici i zlostavljači, naslijediti zemlju (usp. Mt 5,5).

Jedan od plodova koji su pozvani donijeti jest zaštita svijeta. Vrijeme je da praktičnom pomoći ili molitvom sada ne podrže samo vlastite unuke, nego i mnoge prestrašene unuke koje još nisu upoznali, a koji možda bježe od rata ili trpe njegove posljedice. Pozvao je neka, poput svetog Josipa, u svojim srcima čuvaju mališane iz Ukrajine, Afganistana, Južnog Sudana…

Najvrjednije oruđe: molitva

Ne spašavamo se sami, a sreća je kruh koji zajedno lomimo. Papa je potaknuo da starije osobe da upravo tu mudru i poniznu spoznaju svjedoče pred onima koji pogrešno misle da u sukobu mogu pronaći osobno ispunjenje i uspjeh. Sama činjenica da dopuštamo da se o nama brinu – često ljudi koji dolaze iz drugih zemalja – sama po sebi govori da je zajednički život u miru ne samo moguć, već i nužan, naglašava.

Bake, djedovi i starije osobe pozvani su biti „majstori“ revolucije nježnosti u današnjem svijetu, podsjetio je Papa, dodajući da treba sve češće koristiti najvrjednije oruđe koje im je na raspolaganju: molitvu. Naša povjerljiva molitva može učiniti mnogo: može pratiti vapaj boli onih koji pate i može pomoći promijeniti srca, ističe.

Proslava Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba prilika je da se još jednom, s radošću, proglasi da Crkva želi slaviti zajedno sa svima onima koje je Gospodin – prema riječima Biblije – „ispunio danima”. Sveti Otac pozvao je neka se taj dan slavi u zajedništvu te sa pobrinemo da se nitko ne osjeća usamljeno na taj dan. Posjećivanje starijih koji žive sami je djelo milosrđa u naše vrijeme, dodaje.

Poruku zaključuje molbom za zagovor Gospe, Majke nježne ljubavi, da nas sve učini „majstorima“ revolucije nježnosti, da bismo zajedno oslobodili svijet od sjene samoće i demona rata.

Označeno u