Papa Franjo: Moramo naučiti put istinske poniznosti

Sveti Otac se danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o dvije vrste ponašanja: traženju prvih mjesta i odabiru gostiju koji nam poziv ne mogu uzvratiti.

Moramo naučiti put istinske poniznosti – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje nam prikazuje Isusa koji sudjeluje na gozbi u kući jednoga od farizejskih glavara, te promatra kako uzvanici biraju prva mjesta (Lk 14,1.7-14). To je ponašanje prilično rašireno, pa i u naše vrijeme, i to ne samo kad smo pozvani na objed – rekao je Papa i primijetio – Tražimo prvo mjesto kako bismo istaknuli svoju nadmoć nad drugima. Međutim, to trčanje za prvim mjestima šteti građanskoj i crkvenoj zajednici, jer uništava bratstvo. Suočivši se s tim prizorom Isus pripovijeda dvije kratke prispodobe.

Prvu prispodobu upućuje onome koji je pozvan na gozbu i potiče ga da ne zauzima prvo mjesto, „da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome'“ – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Međutim, Isus nas uči suprotnom ponašanju: „Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto, pa kada dođe onaj koji te pozvao reći će ti: 'Prijatelju, pomakni se naviše!'“ Dakle, ne smijemo sami zahtijevati pažnju i poštovanje drugih, nego prepustiti drugima da nam ih daju.

Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti, moramo naučiti put poniznosti, jer je to najautentičniji put koji nam omogućava najautentičnije odnose – rekao je papa Franjo i podsjetio – U drugoj se prispodobi Isus obraća onome koji poziva, osvrćući se na način odabira uzvanika i kaže mu: „Kad priređuješ objed ili večeru, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti“. I tu Isus ide potpuno protiv struje, pokazujući kao i uvijek logiku Boga Oca, te dodaje i ključ za tumačenje tog govora: „Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih“.

To znači da će onaj tko se tako ponaša primiti Božju nagradu, mnogo veću od ljudskog uzvraćanja koje očekuje. Naime, ljudsko uzvraćanje obično kvari odnose, uvodeći osobne interese u odnos koji bi trebao biti velikodušan i besplatan. Isus pak poziva na velikodušnost bez interesa, kako bi nam otvorio put prema mnogo većoj radosti; onoj da budemo suradnici same Božje ljubavi koja sve nas čeka na nebeskoj gozbi. Neka nam Djevica Marija, ponizna i najveća među stvorenjima, pomogne prepoznati se onakvima kakvi jesmo, to jest malenima, i radovati se u darivanju ne očekujući uzvrat – zaključio je Papa.