Papa Franjo na općoj audijenciji: Licemjer ne zna voljeti

Papa Franjo je danas na općoj audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., govorio o „virusu licemjerja“

koji čovjeka vodi u pretvaranje, umjesto da bude ono što jest. Posebno je za osudu licemjerje u Crkvi – istaknuo je – jer ugrožava jedinstvo Crkve, prenosi Radio Vatikan. Papa je u katehezi komentirao Poslanicu Galaćanima koja govori o Pavlu koji se usprotivio Kefi, odnosno Petru, zbog njegova blagovanja zajedno s poganima. Židovima je Zakon zabranjivao blagovati s nežidovima. U Antiohiji, Petar je prije bez ikakvih teškoća bio za stolom s kršćanima koji su došli iz poganstva. Kada su, međutim, u grad iz Jeruzalema stigli obrezani kršćani, više to nije činio, kako ne bi potaknuo njihove kritike. Petar je tako nenamjerno u zajednici zapravo stvorio nepravednu podjelu – primijetio je Papa.

Što je licemjerje? Može se reći da je to strah od istine. Licemjer se boji istine. Radije se pretvara nego biva ono što jest. To je poput uljepšavanja duše, uljepšavanja ponašanja, poput uljepšavanja načina postupanja; ali to nije istina – istaknuo je papa Franjo te podsjetio kako u Bibliji možemo naći više primjera borbe protiv licemjerja, kao što je, primjerice, stari Eleazar. Od njega su tražili da se pretvara da jede meso žrtvovano poganskim bogovima kako bi spasio svoj život. Evanđelja pak izvještavaju o raznim situacijama u kojima Isus snažno kori one koji se izvana čine pravednicima, ali iznutra su puni laži i bezakonja (usp. Mt 23, 13-29).

Licemjer je osoba koja se pretvara, laska i vara, jer živi s maskom na licu i nema hrabrosti suočiti se s istinom. Zbog toga nije sposoban istinski ljubiti; licemjer ne zna voljeti – dodao je Papa – ograničava se na život od sebičnosti i nema snage jasno pokazati što mu je u srcu.

Mnogo je situacija u kojima se može uočiti licemjerje. Često se skriva na radnom mjestu, ali i u politici – prema Papinim riječima – nije neobično pronaći licemjere. Međutim, posebno je za osudu licemjerje u Crkvi. Ne smijemo nikada zaboraviti Gospodinove riječi: „Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je“. Djelovati drugačije znači ugroziti jedinstvo u Crkvi, ono za koje je molio sâm Gospodin– istaknuo je papa Franjo.

Označeno u