Papa Franjo najavio prvi Svjetski dan djece

Papa Franjo najavio je u petak da će Katolička Crkva proslaviti svoj prvi Svjetski dan djece u svibnju 2024. godine.

Na Angelusu, povodom blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Papa je rekao da će se prvi dan djece u Crkvi slaviti u Rimu za vikend od 25. do 26. svibnja, prenosi CNA.

Prijedlog 9-godišnjeg dječaka

“Kao Isus, želimo djecu staviti u središte i brinuti se za njih”, istaknuo je. Papa je objasnio da će tim događajem, koji organizira vatikanski Dikasterij za kulturu i obrazovanje, nastojati odgovoriti na pitanje “Kakav svijet želimo prenijeti djeci koja odrastaju?”

Događaj je inspirirao 9-godišnji dječak po imenu Alessandro, koji je Papi predložio ideju da se organizira međunarodni događaj poput Svjetskog dana mladih. Tim povodom, Vatikan očekuje tisuće djevojčica i dječaka iz cijeloga svijeta koji će otputovati u Rim na događaj s Papom.

Prošlog studenog Vatikan je bio domaćin događaja sa 7500 djece s pet kontinenata u dvorani Pavla VI. kao uvod u Svjetski dan djece sljedeće godine.

Svakodnevna vjernost Blažene Djevice Marije

Papa Franjo osvrnuo se i na “svakodnevnu vjernost u jednostavnim stvarima” mlade Djevice Marije. “Prije Navještenja, Evanđelje ne govori ništa o Mariji. Predstavljena je kao jednostavna djevojka, naizgled jednaka mnogim drugima koji su živjeli u njenom selu. Mlada djevojka koja je upravo zbog svoje jednostavnosti sačuvala čistim ono Bezgrješno Srce s kojim je, Božjom milošću, bila začeta. I to je također važno, jer da bismo prihvatili velike Božje darove, potrebno je znati cijeniti one koji su svakodnevniji, a manje očiti“, rekao je Papa.

„Upravo svojom svakodnevnom vjernošću u dobru, Gospa je dopustila da Božji dar raste u njoj. Tako se osposobila da odgovori Gospodinu, da mu cijelim životom kaže ‘da’,” zaključio je.

 

Označeno u