Papa Franjo neplanirano posjetio dvije rimske bolnice

Papa Franjo je u petak, 16. rujna, u okviru ''Petka milosrđa'', posjetio dvije zdravstvene ustanove u Rimu, priopćio je tiskovni ured Svete Stolice.

Nekoliko dana nakon proglašenja svetom Majke Terezije 'koja je vršila veliku službu u korist života', papa Franjo je izrazio želju da posjeti 'dvije iznimno važne ustanove'.

Papa je prvo posjetio hitnu i službu neonatologije u rimskoj bolnici San Giovanni.

- Papa, čiji je dolazak nemalo iznenadio osoblje, morao je po dolasku na odjel staviti masku na lice i podvrgnuti se nužnim higijenskim mjerama - ističe se u priopćenju.

Sveti Otac je posjetio odjel neonatologije u bolnici San Giovanni u Rimu, gdje je trenutno smješteno dvanaestoro bolesne novorođenčadi. Pet ih je u teškom stanju, na intenzivnoj njezi. Na gornjem katu istog odjela nalaze se jaslice gdje su hospitalizirana i druga mala bolesna djeca.

Sveti Otac je zastao pokraj svakog inkubatora, razgovarao ponaosob sa svim prisutnim roditeljima, ohrabrujući ih i tješeći. I osoblje bolnice je, prema izvještajima prisutnih, dirnuto i s divljenjem pratilo ovaj nenadani posjet.

Potom je Papa posjetio hospicij “Villa Speranza”, u kojem zdravstvenu njegu prima 30 pacijenata u terminalnom stadiju bolesti. Hospicij djeluje u sklopu Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli. Tijekom ovog iznenadnog i dirljivog događaja, Papa je osobno pozdravio svakog pacijenta i njihovu prisutnu rodbinu.

U svom naučiteljstvu Papa Franjo je više puta snažno govorio o prihvaćanju života i očuvanju njegova dostojanstva u svakom trenutku razvoja. Jučerašnja dva posjeta su snažan i opipljiv pečat: milosrđe se može živjeti samo vodeći računa o najslabijima i najugroženijima.

Tradicionalni ''Petci milosrđa'' dio su izvanredne Godine milosrđa koju je proglasio Papa iz Argentine.

Označeno u