Papa Franjo otkazao čašćenje kipa Bezgrešne na Španjolskom trgu

Sveti Otac ove godine neće sudjelovati na tradicionalnom štovanju Bezgrešne pred njezinim kipom pokraj Španjolskog trga u Rimu (Piazza di Spagna) na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca.

Umjesto čašćenja kipa, Papa će svetkovinu obilježiti „činom osobne pobožnosti, povjeravajući Rim, njegove žitelje i mnoge bolesnike u svim krajevima svijeta Majci Božjoj“, stoji u izjavi Vatikanskog tiskovnog ureda uz obrazloženje da je "izbor da se poslijepodne ne ide na Španjolski trg zbog tradicionalnog Čina štovanja Bezgrješnog začeća odlučen zbog nepovoljne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom covida - 19 te kako bi se izbjeglo okupljanje velikog broja vjernika a time i rizik od zaraze.

Povijest i pobožnost Papa

Bilo je to 8. rujna 1857. godine, nakon što je dogma o Bezgrešnom Začeću objavljena, kada je papa Pio IX. svečano inaugurirao spomenik Bezgrješnom začeću BDM u Rimu, na Piazza Mignanelli, pored Piazze di Spagna. Gotovo stoljeće kasnije, Pio XII. počeo je svakog 8. prosinca polagati buket cvijeća u podnožje spomenika, a njegov nasljednik Ivan XXIII. 8. prosinca 1958. prvi je put napustio Vatikan i donio pred kip Bezgrešne buket bijelih ruža, a zatim se zaustavio na molitvi u bazilici Santa Maria Maggiore: i to je bio običaj koji je trajao sve do prošle godine. Ove godine će biti prvi put od 1953. da Papa na svetkovinu Bezgrješnog začeća neće sudjelovati u toj pobožnosti.

Izvor: Vatican news /Medjugorje-info.com

Označeno u