Papa Franjo: Ove korizme vratimo se k Bogu kako bismo pronašli sami sebe

Korizma je vrijeme čišćenja srca i života naglasio je Papa pozivajući da ljubav bude ''ona koja služi, a ne egoizam kojim se služi''.

Crkva u blagdanu Pepelnice upućuje dva poziva. Prvi poziv je po apostolu Pavlu: ''Dajte, pomirite se s Bogom!''

- To je ozbiljan poziv i Kristovo ime. Zašto? Jer Krist zna koliko smo krhki i grešnici, poznaje slabosti našeg srca ranjena zlom koje smo učinili ponijeli, zna kako trebamo osjetiti da smo ljubljeni kako bismo činili dobro - kazao je Papa dodajući kako sami po sebi to nismo u stanju.

Stoga, Papinim riječima, apostol ne kaže da činimo nešto nego da dopustimo pomiriti se s Bogom.

- I to s pouzdanjem jer Bog je veći od našeg srca, on pobjeđuje grijeh i podiže nas iz bijede ako mu se povjerimo, na nama je priznati koliko smo potrebni milosrđa - naglasio je Papa.

Objasnio je potom kako tome mogu postojati neke zapreke. Prva od njih je napast da zatvorimo vrata svojeg srca.

- To je napast da se suživimo s vlastitim grijehom, da ga umanjimo, neprestano se opravdavamo, misleći kako nismo gori od drugih - pojasnio je.

Druga je napast, sram otvoriti vlastita srca.

- Sram je dobar simptom koji pokazuje da se želimo odvojiti od zla, ali se ne smije pretvoriti u strah - naglasio je Sveti Otac.

Postoji i strah da bježimo od svjetla. Tada se događa da se zavlačimo u bijede, razmišljamo povezujući negativne stvari sve dok ne postanemo bliski žalosti koju ne želimo, obeshrabrabreni i slabi nasuprot napasti.

- Samo nas Gospodin oslobađa svojom milošću. Slušajmo Isusa koji zove umorne i opterećene. Ne ostajmo sami sebi, idimo k Njemu! - pozvao je papa Franjo.

U ovom slavlju prisutni su bili i misionari milosrđa kako bi primili poslanje da budu znak i sredstvo Božjeg opraštanja.

Drugi poziv Crkve o blagdanu Pepelnice upućen je po proroku Joelu koji kaže: ''Vratite se k meni svim srcem!"

- Udaljili smo se od Boga, od drugih, od nas samih. Teško nam je imati stvarno povjerenje u Boga kao oca, bez straha. Teško je ljubiti druge, umjesto da mislimo zlo o njima, koliko nam je teško činiti istinsko dobro - primijetio je Papa.

Nasuprot napastima postoje tri sredstva, tri medicine koje liječe naš grijeh, predstavio je.

Prvi je molitva, odnosno Papinim riječima, izraz otvaranja i povjerenja u Gospodina koji skraćuje udaljenosti stvorene grijehom.

- Reći: 'Nisam samodostatan, trebam Te, Ti si moj život i moje spasenje' - pozvao je papa Franjo.

Drugo sredstvo je ljubav koji poziva nadići sve one osjećaje da smo stranci jedni drugima.

- Prihvatiti onoga koji treba naše vrijeme, prijateljstvo, živjeti u službi, prihvatiti ju, pobjeđujući napast samodostatnosti - pojasnio je Sveti Otac.

Treće je sredstvo post i pokora i to kako bismo se oslobodili ovisnosti prema onim stvarima što prolaze i kako bismo se vježbali da budemo osjetljivi i milosrdni.

- Uzeti nešto s našega stola kako bismo u tome pronašli pravo dobro – kazao je Sveti Otac.

Korizma je vrijeme čišćenja srca i života naglasio je Papa pozivajući da ljubav bude '' ona koja služi, a ne egoizam kojim se služi''.

- Krenimo na taj put zajedno, kao Crkva, primajući pepeo i držeći pogled na raspetom - on nas ljubeći poziva da si dopustimo pomiriti se s Bogom i da se vratimo k Bogu kako bismo pronašli sebe same - zaključio je Papa.

Označeno u