Papa Franjo ponovno sa zatvorenicima na Veliki četvrtak

Četvrti put u pet godina papinstva papa Franjo je izabrao jedan zatvor u kojemu će na Veliki četvrtak predvoditi obred pranja nogu.

Prve je godine otišao u kaznionicu za maloljetnike Casal del Marmo u Rimu, a 2015. godine  u rimski zatvor Rebibbia. Prošle je godine posjetio kaznionicu u Palianu, nedaleko od Rima.

Na Veliki četvrtak ove godine, 29. ožujka, Sveti će Otac posjetiti zatvor „Regina coeli“ u centru Rima, gdje će slaviti svetu Misu večere Gospodnje. Programom je predviđen susret s bolesnim zatvorenicima u zatvorskoj bolnici, euharistijsko slavlje s obredom pranja nogu, te susret s nekoliko kažnjenika s VIII. odjela, odnosno onih koji su u izolaciji.
Prošle godine posjet zatvoru u Palianu

Jednom su se učenici međusobno prepirali o tomu tko je najveći – rekao je Papa prošle godine u propovijedi na misi u kaznionici u Palianu – a Isus im reče: 'Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj'. To je ono što Bog čini s nama, koji smo svi jadnici, ali On je velik, dobar, voli nas. Mislimo na ovaj obred; – rekao je osvrćući se na obred koji je malo poslije obavio, kada je oprao noge dvanaestoro zatvorenika, među kojima su bile tri žene i jedan musliman – nije riječ o nekoj folklornoj svečanosti, nego o gesti kojom se spominjemo onoga što je Isus učinio; nakon toga je uzeo kruh i vino, i dao nam Božju ljubav.  Mislimo danas na Božju ljubav – potaknuo je tada papa Franjo.

Podsjetimo na kraju da je taj Papin posjet, kao i druge mise Večere Gospodnje slavljene u zatvorima, isključivo privatni posjet.