Papa Franjo poziva na promjenu gospodarskog modela nakon pandemije

U izjavi za Vatican News u petak 4. rujna papa Franjo je rekao da je "pandemija koronavirusa srušila klimave stupove svjetskog gospodarskog modela sagrađenog na idolatriji novca i dominaciji bogatih i moćnih", prenosi Hina.

U poruci sudionicima redovitog godišnjeg European House-Ambrosetti Workshopa, koji je okupio oko 200 vrhunskih menadžera, ekonomista i političara iz cijelog svijeta, zauzeo se za nove modele koji će biti inkluzivniji i smanjiti društvenu nejednakost.

Pozvao je također na “ekološku reorganizaciju” gospodarstva kako bi se spasio okoliš i smanjila rasipna potrošnja.

“Pandemija je dovela u pitanje vrijednosti koje postavljaju novac i moć iznad svega drugoga”, rekao je.

“Srušila je klimave stupove koji su pridržavali jedan određeni model razvoja”, rekao je, dodajući da su društvene i gospodarske neizvjesnosti mnogima otvorile oči za nejednakost i uništavanje okoliša.

Poručio je da bi gospodarstvo trebalo biti izraz društva koje “odbija žrtvovati ljudsko dostojanstvo idolima financija i koje koristi financijske resurse ne da bi dominiralo nego služilo”.

Skup, koji se održava svakoga rujna u sjevernom gradu Cernobbiju, talijanska je verzija Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Ove godine održava se najvećim dijelom virtualno zbog pandemije.

Među sudionicima, osim talijanskih ministara, su francuski predsjednik Emmanuel Macron, bivša američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton i bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, javlja Vatican News, a prenosi Hina u petak 4. rujna., javlja IKA.

Označeno u