Papa Franjo: Prestanimo s ogovaranjem!

Sveti je Otac na današnjoj općoj audijenciji nastavio s nizom kateheza o sakramentu potvrde upozoravajući da ogovaranje uništava Božje djelo te potičući da prestanemo s ogovaranjem

Darovi Duha Svetoga donose mir, dok ogovaranje uništava sklad. Kršćani su pozvani primati kako bi darivali, a ne da bi zadržavali za sebe kao da je duša „skladište“ – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Nastavljajući niz kateheza o sakramentu potvrde, Sveti je Otac napomenuo da nam Bog udjeljuje darove kako bismo ih mi davali drugima. U tome se sastoji kršćanski život – kazao je Papa i nastavio – Mi nismo u središtu pažnje: mi smo oruđe tog dara za druge. Ono što nam je Bog darovao ne smijemo zakopati poput sluge iz prispodobe o talentima.

Svi smo mi Crkva
Podsjećajući da nas sakrament potvrde snažnije pritjelovljuje općoj Crkvi, papa Franjo je rekao da Crkvu trebamo poimati kao živi organizam, sastavljenu od ljudi koje poznajemo i s kojima hodimo, a ne kao apstraktnu i daleku stvarnost.

Neki misle da u Crkvi postoje gospodari: biskupi, papa, svećenici, a onda su tu radnici, to su drugi. Ne – upozorio je Sveti Otac – Crkva, to smo svi mi. Svi! I svi imamo odgovornost brinuti o drugima, posvećivati jedni druge. Svatko ima svoju dužnost u Crkvi, ali svi smo mi Crkva. Crkva smo mi koji hodamo, Crkva smo mi koji smo danas na ovom Trgu. Mi: to je Crkva.

Papa je potom podsjetio da je na čelu partikularne Crkve biskup koji je nasljednik apostola. U latinskom obredu biskup je redoviti djelitelj potvrde što jasno označuje kako je „učinak sakramenta da one koji ga primaju tješnje sjedini s Crkvom, s njezinim apostolskim izvorima i poslanjem da svjedoči za Krista“ (KKC 1313).

Biskup svakom krizmaniku govori: „Mir s tobom“, ponavljajući tako Isusove riječi apostolima. U sakramentu potvrde, dakle, primamo Duha Svetoga i mir koji trebamo dijeliti s drugima – objasnio je papa Franjo upućujući zatim na vezu između znaka mira i međusobnog odnosa.

Ogovaranje uništava djelo Duha Svetoga
Znak mira označava sklad, ljubav među nama, mir. No što se potom događa? Izađemo [iz Crkve] i počinjemo loše govoriti o drugima, guliti im kožu. Počinjemo ogovarati – kazao je Papa i nastavio – Ogovaranje je rat. To ne može tako! Ako smo snagom Duha Svetoga primili znak mira, trebamo biti muškarci i žene mira, a ne jezikom uništavati mir koji je stvorio Duh – napomenuo je Sveti Otac upozoravajući da ogovaranje ne dolazi od Duha Svetoga, da nije djelo jedinstva Crkve, već uništava ono što Bog čini. Molim vas, prestanimo s ogovaranjem – pozvao je papa Franjo.

Neka nam Duh Sveti udijeli „apostolsku hrabrost“ da naviještamo evanđelje, djelima i riječima, onima koje susrećemo na našem putu. Djelima i riječima, ali dobrim riječima koje izgrađuju, a ne riječima ogovaranja koje uništava. Molim vas, kad iziđete iz crkve mislite na to kako ste mir primili da biste ga davali drugima, a ne kako biste ga uništili ogovaranjem – zaključio je Sveti Otac.