Papa Franjo prvi put imenovao ženu za podtajnicu Biskupske sinode

„Imenovanje sestre Nathalie Becquart na mjesto podtajnice pomaže nam da se prisjetimo da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi“, rekao je Grech za Vatican News


Papa Franjo je prvi put imenovao ženu na položaj podtajnika Biskupske sinode postavljajući Francuskinju Nathalie Beqcuart na tu dužnost. Papa je kao podtajnika u tom tijelu uz francusku teologinju imenovao i Španjolca Luisa Marina de San Martina, objavio je Vatikan. Podtajnici će pomagati malteškom kardinalu Mariju Grechu u pripremi i održavanju sinoda.

Vjerski mediji prenose kako je imenovanje Becquart na funkciju s glasačkim pravima simbol osnaživanja žena unutar Crkve.

„Imenovanje sestre Nathalie Becquart na mjesto podtajnice pomaže nam da se prisjetimo da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi“, rekao je Grech za Vatican News, službeni medij Svete Stolice.

Imenovanje predstavlja papinu želju „za većim sudjelovanjem žena u procesu donošenja odluka u Crkvi“, dodao je Grech. 52-godišnja Becquart je prije zaređivanja završila poduzetništvo, pa filozofiju na pariškoj Sorbonni. Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve. Biskupska sinoda tijelo je koje je 1965. osnovao papa Pavao VI. nakon što je na Drugom vatikanskom koncilu izražena želja o nastavku kolegijalnog upravljanja Crkvom.

Označeno u