Papa Franjo: Ravnodušje je bolest opasnija od raka

Papa Franjo susreo se u subotu 29. listopada s oko dvije tisuće članova Talijanske katoličke akcije, posebno s mladićima i djevojkama okupljenima u Rimu na njihovu susretu, izvještava Vatican News.

Članovi Talijanske katoličke akcije došli su u Rim iz cijele Italije na skup na kojemu su raspravljali o tome kako svoje dužnosti u udruzi pretvoriti u mogućnosti za brigu i služenje teritoriju, ljudima koje svatko susreće na životnom putu i na mjestima na kojima žive današnji muškarci i žene.

Papa je potaknuo mlade da se stave u službu najslabijih, svoje župe i područja: „Bratstvo se ne može improvizirati. Individualizam, zatvorenost u privatnosti ili u malim skupinama zahvaćaju i kršćanske zajednice. Moramo reagirati.“

„Budite mladi odgovorni i vjerodostojni vjernici. Dakle, zanimajte se za društvenu stvarnost koju je pandemija promijenila, štoviše, poremetila. I brinite o ljudima, ponajviše o najslabijima, imajući na umu da je kršćanski moto ‚zanima me‘, a ne ‚nije me briga‘“, kazao je Sveti Otac.

„Bolest ravnodušja mladih opasnija je od raka“, istaknuo je papa Franjo.

Društveno-kulturna stvarnost u kojoj mladi žive danas odavno se mnogo promijenila, primijetio je Papa. Poslanje Crkve nanovo je razmotreno, posebno poslanje župa. Ali, u svemu tome ona ostaje bitna. Župa je, naime, „normalna“ sredina u kojoj smo naučili slušati evanđelje, upoznati Gospodina Isusa, pružati besplatnu službu, moliti u zajednici, dijeliti projekte i inicijative, osjećati se dijelom svetoga Božjeg naroda. Sve to Katolička akcija živi svakodnevno, budući da je njezino iskustvo isprepleteno s onim župne zajednice.

„Važno je kroz iskustvo naučiti da smo u Crkvi svi braća po krštenju; da smo svi protagonisti i odgovorni; da imamo različite darove, a sve za dobrobit zajednice; da se kršćanin zanima za društvenu stvarnost i daje vlastiti prinos; da naš moto nije ‚baš me briga‘ nego ‚zanima me!‘; da ljudska bijeda nije sudbina koja pogađa neke s manje sreće, nego je gotovo uvijek plod nepravdā koje valja iskorijeniti“, kazao je Sveti Otac.

Mladi Katoličke akcije žele pridonijeti da Crkva raste u bratstvu. „Ali kako to učiniti?“, upitao je Papa. „Prije svega, nemojte se prestrašiti ako je u zajednicama dimenzija zajednice malo slaba. To je vrlo važna stvar, ali nemojte se prestrašiti, jer je riječ o društvenoj činjenici koja se pogoršala s pandemijom. Danas su, posebno mladi, izrazito drugačiji nego prije 50 godina; nema više volje za održavanjem sastanaka, rasprava, skupština“, primijetio je papa Franjo.

S jedne je strane to dobro, jer Crkva ne ide naprijed sa sastancima, napomenuo je. „S druge pak strane individualizam, zatvorenost u privatnosti ili u malim skupinama, sklonost povezivanju ‚na daljinu‘ zaražavaju i kršćanske zajednice. Stoga valja reagirati, a to možete učiniti i vi tako da započnete raditi na sebi“, poručio je Sveti Otac.

„Riječ je o zahtjevnom putu koji traži ustrajnost. Bratstvo se ne improvizira i ne gradi se samo emocijama, parolama, događajima… To je posao koji svatko radi na sebi zajedno s Gospodinom, s Duhom Svetim, koji uspostavlja sklad među različitostima. Ali, polazište je uvijek „izići iz sebe kako bismo se otvorili drugima i izišli im u susret. Ne ‚otuđenje‘ nego ‚odnos‘ u kojemu se podnosimo i praštamo jedni drugima“, objasnio je Papa.

Potom je ponovno upozorio na ono što je u brojnim drugim prilikama nazvao najtežom bolesti u župnoj zajednici: ogovaranje. „Ono je uvijek sredstvo za uspinjanje, promicanje, za samopromociju: okaljati drugoga da bih ja mogao napredovati. Ogovaranje nije kršćansko, ono je đavolsko jer razdvaja. Ako imaš nešto protiv drugoga, idi i reci mu to u lice. Katkada ćeš dobiti udarac, ali rekao si istinu, rekao si to u lice bratskim milosrđem“, preporučio je Papa potaknuvši smijeh prisutnih. „Molim vas, skrivene kritike su đavolske stvari. Ako želite kritizirati sve zajedno, kritizirajte među sobom, ali ne vani, protiv vas“, dodao je.

Rimski je biskup na kraju prisutnim mladićima i djevojkama preporučio još dvije stvari. Najprije radost. „Jao mladima s licem kao na pogrebu, sve su izgubili“, rekao je, a potom istaknuo krunicu. „Naučite od Djevice Marije čuvati i razmatrati u svojem srcu Isusova otajstva. Odražavajte se svakoga dana u radosnim, svijetlim, žalosnim i slavnim događajima njegova života, i oni će vam omogućiti da običnost živite na izvanredan način, odnosno s novošću Duha, novošću evanđelja“, istaknuo je papa Franjo, a prenosi Vatican News.

Označeno u