Papa Franjo se u Vatikanu susreo sa 7500 dječaka i djevojčica iz cijelog svijeta VATICAN NEWS

Papa Franjo se u Vatikanu susreo sa 7500 dječaka i djevojčica iz cijelog svijeta

Papa Franjo susreo se u ponedjeljak 6. studenoga u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu sa 7500 djece iz cijeloga svijeta, prenosi Vatican News.

„Učimo od dječaka i djevojčica“ tema je susreta djece s Papom, koji je održan pod pokroviteljstvom Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

Papa je zahvalio organizatorima, među kojima su kardinal José Tolentino i otac Enzo Fortunato, te svoj prisutnoj djeci, njihovim pratiteljima i obiteljima.

Moramo učiti od djece

„Učiti od djece? Nisu li djeca ta koja bi trebala učiti?“, upitao je papa Franjo, ističući važnost učenja od djece jer ona neprestano pružaju svijetu vrijedne lekcije. Naglasio je da djeca u svojoj jednostavnosti utjelovljuju ljepotu života te radost zajedničkog života, dva Božja dara koja treba njegovati.

Djeca su u Rim stigla iz raznih dijelova svijeta poput Vijetnama, Haitija, te iz ratom pogođenih područja kao što su Ukrajina i Palestina.

Iščekujući Svetog Oca, djeca su pjevala te transparentima pozivala na mir.

Papa je u dvoranu ušao raširenih ruku, prolazeći dvoranom, pozdravljajući i blagoslivljajući sve prisutne. Na pozornici ga je dočekala skupina dječaka i djevojčica u dobi od 7 do 10 godina iz Sirije, Ukrajine, Benina, Gvatemale i Australije. Sveti Otac je istaknuo da oni predstavljaju djecu koja pate zbog klimatskih katastrofa, rata i siromaštva. „Ne smijemo ih zaboraviti“, poručio je.

Sveti Otac je istaknuo da je taj susret djece sa svih strana svijeta poput susreta braće u „velikoj kući“ koju im je Isus darovao, simbol opće Crkve koja sve prima pod svoje okrilje. Naglasio je važnost stvaranja okruženja u kojem se djeca, bez obzira odakle dolaze, uvijek osjećaju dobrodošlo, voljeno i prihvaćeno.

Dječja pitanja za Papu

Djeca su Papi postavljala pitanja ponajprije o stradavanju djece u ratovima. Odgovarajući, papa Franjo je govorio o zlu i okrutnosti rata te naglasio hitnost mira. Na pitanje devetogodišnjeg dječaka Ivana iz Ukrajine o tome kako se može postići mir, odgovorio je da se mir gradi „pružanjem ruke prijateljstva, uvijek nastojeći uključiti druge“.

Tijekom susreta djeca su molila i održala minutu šutnje za sve svoje vršnjake žrtve rata. Dječja mašta bila je poprilično aktivna tijekom susreta, stoga je Papa djeci odgovarao i na osobna pitanja poput onoga o čemu sanja noću i tko su mu prijatelji.

Molite se Blaženoj Djevici Mariji

Sveti je Otac djecu podsjetio na važnost molitve i čuvanja planeta Zemlje. „Ona nam pruža sve za život: kisik, vodu, biljke, pomaže nam da živimo“, rekao je te ih potaknuo da uvijek imaju na umu da je život dar, da ih Bog voli i da su zajedništvo, dijeljenje i darivanje prekrasna iskustva. Potaknuo ih je također na molitvu Blaženoj Djevici Mariji. „Gospa će vam pomoći, uvijek se molite Blaženoj Djevici Mariji“, kazao je.

Nakon pozdrava s mnoštvom, Papa se uputio prema vatikanskoj željezničkoj stanici gdje je djeci osobno poželio sretan put, prenosi Vatican News.

Označeno u