Papa Franjo: Svi kršćani neka slave Uskrs istog dana

Katolička crkva spremna je odrediti datum za Uskrs kako bi ga svi kršćani, katolici, pravoslavci i protestanti, mogli slaviti istoga dana, kazao je papa Franjo za vrijeme promišljanja u rimskoj bazilici Sv. Ivana u Lteranu za vrijeme svjetskog skupa svećenika. Odgovarajući na jedno pitanje oko ekumenizma i njegovim odnosima kako s pravoslavcima kako u Moskvi tako i u Konstantinopoliju, Franjo je kazao kako je Katolička crkva spremna odustati od računanja datuma za određivanje Uskrsa.

Naime, od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se razlikuje u istočnoj i zapadnoj crkvi.

Katolička crkva datum Uskrsa određuje prema prvoj nedjelji koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca poslije proljetnog ekvinocija. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja.

Papa Franjo je otkrio kako je predložio patrijarhu Konstantinopolija Bartolomeju I., te moskovskom patrijarhu Kirilu da zajednički dogovore datum Uskrsa. Također je kazao kako je Katolička crkva bila voljna od vremena Pavla VI. za dogovor oko datuma kako bi se Uskrs slavio istovremeno u Rimu, Moskvi i Konstantinopliju, piše Večernji list.

Papa Franjo se zatim našalio kazavši: "Susretnu se jedan katolik i jedan pravoslavac i pita jedan 'je li tvoj Isus uskrsnuo?', a moj će uskrsnuti sljedeće nedjelje".

Govoreći i dalje na španjolskom jeziku bez napisanog teksta, Franjo je kazao lijepe riječi o ženi.

"Crkva je žena, supruga Krista i majka svoga naroda vjernika", te je dodao: "Nije feminizam primijetiti da je Marija mnogo više od apostola".

To nije prvi puta da papa Franjo govori kako kršćani na različite dane slave Uskrs, te kako Crkva ne smije isključivati žene.

Označeno u