Papa Franjo telefonski razgovarao s palestinskim predsjednikom

Papa Franjo razgovarao je s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, potvrdio je u petak 3. studenoga ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice. Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je da je Abbas istaknuo kako je važno da Vatikan nastavi svoje napore za postizanje trenutnog prekida vatre, prenosi Vatican News.

Odgovarajući na pitanja novinarā, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni potvrdio je da su Papa i Mahmoud Abbas razgovarali u četvrtak 2. studenoga kasno poslijepodne. Palestinski predsjednik je, kako izvještava palestinska agencija Wafa, tijekom telefonskog razgovora kazao da cijeni ulogu i napore pape Franje u podupiranju zauzimanja za izgradnju mira u regiji i u svijetu. Abbas je, osim toga, kazao da je vrlo važno da Vatikan nastavi svoje napore kako bi se osigurao trenutni prekid vatre te istaknuo potrebu da se civili poštede užasa rata. Mahmoud Abbas je stoga, kako prenosi Wafa, upozorio na hitno potrebno uspostavljanje stalnih humanitarnih koridora za dostavu medicinskih i prehrambenih proizvoda te opskrbu Gaze vodom i strujom.

Papina zabrinutost

Od početka sukoba 7. listopada, papa Franjo je više puta ponovio svoje apele za mir, ističući da je potrebno postići prekid vatre, osloboditi taoce koji su u rukama Hamasa i omogućiti pravovremeni prolaz humanitarne pomoći namijenjene stanovništvu Gaze. Papa, koji je svakodnevno u kontaktu sa župom Svete obitelji u Gazi, preko zamjenika župnika oca Youssefa Asaada, sestre Nabile Saleh, iz kongregacije Sestara jeruzalemske krunice, te preko samog župnika oca Gabriela Romanellija, koji je još uvijek blokiran u Betlehemu, proteklih je dana, 22. i 26. listopada, imao i telefonske razgovore s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, tijekom kojih je upozorio da je potrebno pronaći putove do mira te nadu da će se postići rješenje o dvije države, s posebnim statusom za Jeruzalem.

 

Označeno u