Papa Franjo: Trudite se živjeti u skladu sa svojim krsnim obećanjima

Plamen koji je upaljen u našem srcu i mora biti podržavan molitvom i ljubavlju

Odnos Isusa i ljudi, te odnos Isusa i Oca dvije su stvari na koje se papa Franjo usredotočio danas na blagdan Gospodinova krštenja, u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. U evanđeoskom izvještaju o Isusovom krštenju na Jordanu ističe se uloga naroda koji nije samo pozadina te scene, nego važan čimbenik – rekao je Papa i objasnio – Naime, prije nego što je uronio u vodu, Krist je uronio u mnoštvo, prihvatio je ljudsko stanje dijeleći s nama sve osim grijeha.

Ujedinivši se s narodom, Isus je otkrio smisao i logiku svojeg poslanja i po znaku Duha Svetoga počeo je novi svijet i novo stvorenje u koji su uključeni svi oni koji prihvaćaju Krista u svojem životu – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Svakome od nas koji smo ponovo rođeni s Isusom u krštenju, upućene su Očeve riječi: „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,22) Ta je Očeva ljubav koju smo primili na dan svojeg krštenja, plamen koji je upaljen u našem srcu i mora biti podržavan molitvom i ljubavlju.

Osim što je uronio u mnoštvo i preuzeo tijelo, Isus je uronio u molitvu, dakle, u zajedništvo s Ocem i primajući krštenje počeo je svoj javni život i poslanje u svijetu kako bi svim ljudima pokazao ljubav – rekao je papa Franjo i naglasio – I mi smo pozvani uključiti se u to s Bogom kako bismo bili istinski i dosljedni svjedoci. Poslanje je Crkve, poslanje svakoga od nas, da bude vjerna i plodna, te da se nakalemi na Isusovo poslanje.

Radi se o neprekidnom obnavljanju evangelizacije i apostolata u molitvi kako bismo mogli kršćanski svjedočiti, ne po svojim ljudskim projektima, nego u skladu s Božjim planom i načinom – rekao je Papa i potaknuo sve vjernike da obnovimo zahvalno i uvjereno svoja krsna obećanja kako bismo živjeli svakodnevno u skladu s njima, te je još jednom predložio da pitamo roditelje, djedove i bake za točan datum kada smo primili sakrament krštenja kojim počinje kršćanski život.

Radostan sam što sam danas prema običaju na ovaj blagdan mogao krstiti skupinu novorođenčadi – rekao je Sveti Otac i pozvao – Molimo za njih i za njihove obitelji. Sačuvajmo uvijek živim i djelatnim sjećanje na svoje krštenje. U njemu su korijeni našega života s Bogom; korijeni našeg vječnog života koje nam je Isus Krist darovao svojim utjelovljenjem, mukom, smrću i uskrsnućem.

Kao Isus nakon svojeg krštenja, dopustimo da nas vodi Duh Sveti u svemu što činimo. No, za to ga moramo zazivati! Naučimo češće u svojem životu zazivati Duha Svetoga kako bismo mogli s ljubavlju živjeti redovite stvari i tako ih učiniti izvanrednima – zaključio je Papa.

Nakon podnevne molitve papa Franjo pozdravio je sve prisutne vjernike iz cijeloga svijeta, a s poljskim se neokatekumenima se našalio pitajući ih jesu li došli slaviti rođendan Kika Arguella, osnivača neokatekumenskog puta koji je 9. siječnja proslavio 80. rođendan.

Označeno u