Papa Franjo u Angelusu: Ne zaboravite gledati križ, gledati unutra i vidjeti Isusa, razmatrati Njegove rane

Evanđelje nam današnje liturgije govori o događaju koji se dogodio posljednjih dana Isusova života – rekao je danas papa Franjo na Trgu svetoga Petra, u Vatikanu, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja i nastavio – Sve se odvija u Jeruzalemu, gdje je Isus došao proslaviti židovski blagdan Pashu.

Na to slavlje došli su i neki Grci koji su imali vjerske osjećaje i koji su bili privučeni vjerom židovskog naroda, te budući da su čuli o tom velikom proroku, približili su se Filipu, jednome od dvanaestorice apostola, i rekli mu: „Htjeli bismo vidjeti Isusa“. Evanđelist Ivan je istaknuo tu rečenicu kojoj je središte glagol vidjeti, a koji u njegovom rječniku znači ići dalje od onoga što se vidi izvana kako bismo mogli upoznati otajstvo te osobe.

        Iznenađuje Isusovo ponašanje – rekao je Papa i dodao – On ne odgovara s "da" ili "ne", nego kaže: "Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji". Te riječi koje izgledaju na prvi pogled kao da izbjegavaju pitanje onih Grka, zapravo daju pravi odgovor, jer tko želi upoznati Isusa, mora gledati na križ, gdje se otkriva njegova slava. Evanđelje nas poziva da pogledamo na raspelo koje nije ukrasni predmet ili nekakav dio odjeće koji je ponekad zloupotrebljavan, nego je vjerski znak koji treba razmatrati i shvatiti. U slici se Isusa raspetoga otkriva otajstvo smrti Sina Božjega kao najvišeg čina ljubavi, izvora života i spasenja čovječanstva svih vremena.

         Ne zaboravite gledati križ, gledati unutra i vidjeti Isusa, razmatrati Njegove rane – potaknuo je Sveti Otac i podsjetio – Postoji lijepa pobožnost molitve Očenaša uz svaku od pet Isusovih rana. Kada molite taj Očenaš, pokušajte ući u Isusove rane, unutra, upravo u Njegovo srce. Tamo ćete naučiti veliku mudrost Kristova otajstva, veliku mudrost križa.

        Da bi protumačio značenje svoje smrti i uskrsnuća, Isus se koristi slikom i kaže: "Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod“ – istaknuo je papa Franjo i napomenuo – Želi da shvatimo kako je posljednji događaj njegove smrti i uskrsnuća čin plodnosti koji će mnogima donijeti ploda. Tako uspoređuje samoga sebe sa zrnom pšenice koje umirući u zemlji rađa novi život. Utjelovljenjem Isus je došao na zemlju, ali to nije dovoljno. On također mora umrijeti kako bi otkupio ljude iz ropstva grijeha i dao im novi život pomiren u ljubavi.

        Ta dinamika zrna pšenice koja je ostvarena u Isusu, također se mora ostvariti u nama njegovim učenicima – naglasio je Papa i dodao – Pozvani smo usvojiti pashalni zakon o gubitku života kako bismo primili novi i vječni život. Što znači izgubiti život? To znači manje misliti na sebe, na vlastite potrebe i znati "vidjeti" i ići ususret potrebama naših bližnjih, osobito onih posljednjih. Činiti radosno djela ljubavi onima koji trpe u tijelu i duhu, to je najistinskiji način življenja evanđelja, neophodan temelj kako bi naše zajednice rasle u bratstvu i uzajamnom prihvaćanju.

         Blažena je Djevica Marija uvijek imala pogled srca usmjeren prema svojem Sinu, od betlehemskih jaslica sve do križa na Kalvariji; neka nam ona pomogne susresti i upoznati ga tako kako On želi – rekao je Sveti Otac i nakon podnevne molitve podsjetio da je jučer posjetio Pietrelcinu i San Giovanni Rotondo te su mu osobito na srcu ostali bolesnici koje je tamo susreo, stari i mladi. Na kraju je zahvalio svima onima koji su pripremili taj posjet. Papa Franjo je također pozdravio sve prisutne vjernike koji su došli u Rim s raznih strana svijeta. Osobito je pozdravio župne skupine, pripadnike katoličkih  pokreta i mlade.

Označeno u