Papa Franjo u novom podcastu odgovara mladima vatican media

Papa Franjo u novom podcastu odgovara mladima

U drugom izdanju emisije „Popecast“ u produkciji Radio Vatikana − Vatican News, a uoči Svjetskog dana mladih koje će se održati u Lisabonu, papa Franjo sluša brige mladih koji iznose svoje osobne priče, nade i izazove, te im nudi utjehu i ohrabrenje, izvijestio je u utorak 25. srpnja Vatican News.

Mladi ljudi predstavljeni u drugom podcastu različitog su podrijetla i dobne skupine. Dijele svoje životne poteškoće, ali također i dinamičnost i nadu.

Papa Franjo poslušao je priču djevojke Gione koja je govorila o izazovima vjernika, prihvaćajući realnost fizičkih poteškoća i transrodnosti.

Papa joj je uputio riječi ohrabrenja, rekavši da nas Bog voli takve kakvi jesmo, te da nas Gospodin uvijek prati. Čak i ako smo grešnici, Gospodin se približava da nam pomogne. Papa je potom dodao: „Nemojte odustati, težite hoditi naprijed!“

Slušajući priče dvojice mladića Edwarda i Valerija, koji odslužuju kazne u odgojnoj zajednici za maloljetnike, Sveti Otac čuo je o njihovim teškim obiteljskim situacijama i napuštenosti koja ih je i dovela do počinjenja zločina za kojima sada žale.

Kao odgovor, Papa ih je zamolio da razmotre da njihove pogreške ne smiju blokirati njihove živote jer se ljudska priča nastavlja sa svim uspjesima i neuspjesima. Naglasio je da uvijek znaju da je Gospodin s njima na njihovom putu, te da je spreman uzeti ih za ruku i pomoći da se podignu. „Naša je zadaća priznati vlastite pogreške kako bi nam Bog mogao pomoći da razmislimo o svojim životima i krenemo naprijed s pozitivom“, rekao je Sveti Otac.

Djevojka Arianna ispričala je vlastitu borbu s bipolarnim poremećajem koji joj je uzrokovao trenutke radosti, ali i trenutke u kojima je razmišljala o samoubojstvu. Istodobno je rekla da osjeća da ju je spasio Bog.

Papa ju je saslušao i odgovorio ohrabrujući je da uvijek gleda naprijed, da ne izgubi iz vida horizont dodavši da je horizont Bog. Napomenuo joj je da su svi ranjeni u životu na razne načine i zbog različitih uzroka, pa tako i grijeha, koji zahtijevaju da uvijek gledamo u obzor Božje ljubavi i milosrđa.

Potom je poslušao vjeroučiteljicu Valeriju koja je prenijela informacije koje dobiva od svojih mladih učenika koji žele Crkvu koja je transparentnija, više mladenačka i bliža ljudima u njihovim životima.

Papa je na to odgovorio podsjetivši na važnost zajedničkog hoda Crkve s narodom. Upozorio je da Crkva, kada se previše zatvori u sebe, riskira da postane sektaška i podijeljena. Dodao je kako je veličina Crkve u različitosti i zajedništvu.

Papa Franjo je zatim saslušao Giuseppea koji je govorio o tome kako je napustio fakultet i da veliki dio vremena provodi kod kuće igrajući video igrice s „virtualnim prijateljima“. Sveti Otac rekao je da život mladića koji živi isključivo online može postati aseptičan i izoliran jer propušta horizont, budući da je ljudski kontakt s drugim osobama izuzetno bitan.

Na kraju, papa Franjo pozvao je svoje mlade sugovornike u „Popecastu“ da se potrude sudjelovati u svim događanjima Svjetskog dana mladih u Lisabonu, ocijenivši to vrijednim iskustvom koje će ih ispuniti zajedništvom, slavljem, nadom i radošću, izvještava Vatican News.

Označeno u