Papa Franjo uputio poruku sudionicima Hodočašća obiteljī za obitelj vatican media

Papa Franjo uputio poruku sudionicima Hodočašća obiteljī za obitelj

Sveti Otac Franjo je u subotu 11. rujna uputio poruku sudionicima 14. nacionalnog Hodočašća obiteljī za obitelj koje se održava u Italiji i Švicarskoj, objavio je Vatican News.

Na hodočašću koje su organizirali Obnova u Duhu, Talijanska biskupska konferencija i Forum obiteljskih udruga, a koje uključuje 20 svetišta u Italiji i jedno u Švicarskoj, sudjeluju, u prisutnosti i online, tisuće obitelji. Papa se obratio bračnim parovima, roditeljima, bakama i djedovima, djeci i unucima koji sudjeluju na hodočašću. Obitelj je živa ako je sjedinjena u molitvi. Snažna je kada otkrije Riječ Božju. Velikodušna je ako je otvorena životu, poručio je. Prije svega, zahvalio im je za njihovo svjedočanstvo zajedništva i radosti, koji se očituju u zajedničkom uskliku: Obitelj je živa!, a potom je izrazio zadovoljstvo zbog njihova nastojanja da dopru do što više ljudi da bi postali živi znak one amoris laetitia, radosti ljubavi koja izvire iz evanđelja obitelji. Obitelji uključene u hodočašće pokazuju blistavo lice vjere u Isusa Krista, u vremenu pritisnutom brojnim teškoćama, patnjama i novim siromaštvima, istaknuo je Papa. Osvrnuvši se na temu inicijative, koja glasi „U zajedništvu… radost!“, papa Franjo je naglasio da ona potvrđuje poziv, ne na traženje potrošačke i individualističke radosti koja samo opterećuje srce, nego radosti koja se živi u zajedništvu, koja se dijeli i u kojoj se sudjeluje, jer blaženije je davati nego primati. Bratska ljubav, naime, umnaža našu sposobnost za radost, jer nas čini sposobnima radovati se dobru drugih, napomenuo je. Obitelj je živa ako se sjedini u molitvi. Obitelj je snažna ako otkrije Riječ Božju i providnosnu vrijednost svih njegovih obećanja. Obitelj je velikodušna i gradi povijest ako je otvorena životu, ako ne diskriminira i služi najslabijima i potrebitima, ako ne prestane nuditi svijetu kruh milosrđa i vino bratstva, istaknuo je papa Franjo te potaknuo sudionike hodočašća da nastave ići tim putom, da bi pripremili 10. Svjetski susret obitelji koji će se održati u Rimu od 22. do 26. lipnja 2022., te istodobno u biskupijskim zajednicama diljem svijeta. Riječ je o konkretnoj, materijalnoj pripravi, ali ponajviše o duhovnoj. Zbog toga je u Papa u poruci uključio integralni tekst službene molitve susreta u Rimu, pozivajući da ju se već sada počne moliti, objavio je Vatican News.

Sveti Oče, ovdje smo pred Tobom da bismo Te slavili i zahvalili Ti za veliki dar obitelji. Molimo Te za obitelji posvećene u sakramentu ženidbe, da svakoga dana ponovno otkriju primljenu milost te da, kao male kućne Crkve, znaju svjedočiti Tvoju prisutnost i ljubav kojom Krist ljubi Crkvu. Molimo Te za obitelji koje muče trpljenje i patnja, bolesti ili nevolje koje samo Ti poznaješ. Podupri ih i učini svjesnima puta posvećenja na koji ih zoveš, kako bi mogle iskusiti Tvoje beskonačno milosrđe i pronaći nove putove za rast u ljubavi. Molimo Te za djecu i mlade, kako bi Te mogli susresti i radosno odgovoriti na poziv koji si zamislio za njih; za roditelje te djedove i bake, kako bi bili svjesni da su znak Božjega očinstva i majčinstva u brizi o djeci koju im, u tijelu i duhu, Ti povjeravaš; za iskustvo bratstva koje obitelj može dati svijetu. Gospodine, daj da svaka obitelj može živjeti svoj poziv na svetost u Crkvi kao poziv da bude protagonist evangelizacije, u službi života i mira,u zajedništvu s našim svećenicima, redovnicima i svim zvanjima u Crkvi.
Blagoslovi Svjetski susret obitelji. Amen.

Označeno u