Papa Franjo: Volio bih izaći jednog dana, da me se ne prepozna, i otići na pizzu

Papa Franjo razgovarao je s novinarkom Valentinom Alazraki s meksičke televizijske postaje Televisa, povodom druge godišnjice,  njegova izbora za nasljednika svetoga Petra.

Upitan o konklavi na kojoj je izabran za nasljednika sv. Petra, papa Franjo je priznao da je u Rim došao samo s malim kovčegom i već spremljenom homilijom za Cvjetnicu, kada se vrati u Buenos Aires. Opovrgnuo je glasine da je na prethodnoj konklavi – na kojoj je izabran Benedikt XVI. – dobio četrdeset glasova.

Izbor za Papu ga je iznenadio: „Tijekom glasanja  molio sam krunicu – obično molim tri krunice dnevno – i osjetio sam veliki mir… i za mene je to bio znak da je Bog to htio. Od tog dana, sve do danas [taj veliki mir]nisam izgubio“ – rekao je Sveti Otac.

„Nakon što sam izašao [na balkon], nisam znao što reći“ – priznao je Papa, te kazao da je tražio da ljudi mole za njega jer je duboko osjetio da službenik treba Božji blagoslov, ali i blagoslov naroda. Sve što je rekao, uključujući molitvu za papu emeritusa, Benedikta XVI., došlo je spontano – ustvrdio je.

Upitan sviđa li mu se biti Papa, odgovorio je: „Ne smeta mi!“ i dodao: „Jedina stvar koju bih volio jest izaći jednog dana, da me se ne prepozna, i otići na pizzu.“ U Buenos Airesu – objasnio je – puno sam se kretao od župe do župe, što se sada promijenilo, ali pronalazim druge načine da budem u pokretu.

„Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak: 4 ili 5 godina… možda 2 ili 3“ – kazao je nadalje papa Franjo, komentirajući svoje dosadašnje dvije godine papinstva. „Osjećam da me Gospodin postavio ovdje na kratko vrijeme.“ Govoreći pak o povlačenju pape Benedikta XVI., još je jednom izrazio duboko poštovanje i divljenje spram Pape u miru, dodajući kako održava kontakt s njime. Njegovo je odstupanje otvorilo vrata instituciji pape emeritusa – kazao je Sveti Otac.

Na pitanje može li se zamisliti da se i pape, poput biskupâ, povuku s dužnosti s navršenih 80 godina, papa je Franjo rekao da se slaže s postupkom Benedikta XVI., ali ne slaže se s određivanjem dobne granice. Papinstvo je osobita milost. Dobna bi granica stvarala osjećaj da je neki pontifikat pri kraju – što nije dobro.

Komentirajući pak reformu Kurije, Papa je istaknuo da svaka promjena počinje od srca te naglasio da je na prvome mjestu potrebno osobno obraćenje. Kurija je poput „zadnjeg dvora u Europi“. „Izgled dvora može se zadržati“; to je pitanje kulture – rekao je papa Franjo, ali i istaknuo da to mora biti „radna skupina u službi Crkve“.

Ako želite čitati još vijesti o papi Franji, kliknite OVDJE

Označeno u