Papa hodočasnicima u Lurdu: Svijet treba zaštitu Djevice pred sadašnjim brigama i izazovima

Papa Franjo uputio je poruku izražavajući blizinu s više od 20.000 vjernika okupljenih iz Francuske i cijeloga svijeta u marijanskom svetištu Lurd na blagdan Velike Gospe, podsjetivši da se 15. kolovoza 2023. ujedno obilježila 150. obljetnica nacionalnog hodočašća u to mjesto, prenosi Vatican News.

„Pridružujem vam se u vašoj žarkoj molitvi prošnje i zahvalnosti našoj ljubljenoj Majci, osobito na današnji blagdan 15. kolovoza“. Papa je izrazio zahvalnost na dugoj tradiciji štovanja i pobožnosti vjernika, istaknuvši da se mnogi među njima u Lurdu, te u katedralama i župama diljem Francuske, mole Gospi s najvećim povjerenjem i pouzdanjem koje nikada ne razočarava.

Pronalaženje nježnosti prema Mariji kroz pobožnosti

Sveti je Otac potaknuo vjernike da neprestano njeguju i jačaju ljubav i nježnost koju osjećaju prema ljubljenoj zaštitnici, osobito kroz izražavanje i ponovno otkrivanje pučkih pobožnosti. Također je pohvalio tradiciju procesije koja se svake godine održava u Lurdu, već gotovo četiri stotine godina.

„Više nego ikad, svijet, a posebno Francuska, koja joj je posvećena – treba Marijinu zaštitu pred poteškoćama, brigama i izazovima današnjeg vremena“.

Obraćanje Mariji za toliko željeni mir

„Neka Kraljica mira – molitva je pape Franje – posreduje kod svoga Sina da se uspostavi toliko željeni mir svugdje gdje se čuju zvukovi oružja“.

Zazvao je Blaženu Djevicu Mariju da u srcima probudi istinske osjećaje bratske ljubavi, kako bi društva rasla skladno u poštovanju drugih, čuvajući dostojanstvo i prava, te da nitko ne bude ostavljen po strani.

Molitva za obitelji, marginalizirane, izbjeglice

Papa je molio da Isusova Majka posebno zaštiti obitelji. Spomenuo se roditelja koji svakodnevno nose teške terete odgovornosti, te mladih ljudi, koji su bogati potencijalima, ali često zabrinuti za budućnost, ili su već sputani mnogim stegama. Potom se osvrnuo na starije osobe, bogate iskustvom i mudrošću, ali prečesto napuštene i zanemarene. U tom je kontekstu papa Franjo molio Blaženu Mariju da utješi sve koji pate, koji su bolesni, sami, marginalizirani ili prognani.

Papa je očitovao blizinu svim bolesnima i nemoćnima, podsjetivši na veliki broj onih koji putuju u Lurd potražiti Marijinu utjehu. Istaknuo je da oni, zajedno s onima koji ih prate, daju svijetu rječito svjedočanstvo vjere i ljubavi.

Na kraju je zaključio poruku potičući hodočasnike da dopuste da njihova vjera pobudi nepokolebljivu nadu na kojoj moraju graditi svoje živote i naša društva, piše Vatican News.

Označeno u