Papa ide u Fatimu kako bi molio za mir u Ukrajini i u svijetu

Papa Franjo posjetit će Fatimu u subotu 5. kolovoza, a zaustavljanje u svetištu dodano je u program putovanja povodom Svjetskoga dana mladih zato što Papa želi moliti Mariju za kraj rata u srcu kršćanske Europe, kao i svih ratova, izvijestio je Vatican News.

Gospino ukazanje u Portugalu, 1917., posebno je povezano s Rusijom i papama posljednjih stotinu godina. Bit će to drugi posjet pape Franje Gospinu svetištu u Fatimi, gdje je u svibnju 1917. troje malih pastira – dvoje je već sveto, treća je na putu prema časti oltara – primilo od Marije poruku koja se odnosila na budućnost čovječanstva. Zaustavljanje od nekoliko sati u Fatimi, u koju će stići helikopterom, naknadno je dodano jer je u programu Papina hodočašća bio predviđen samo boravak u Lisabonu povodom Svjetskoga dana mladih.

Papa Franjo je već bio u poznatom marijanskom svetištu u prigodi kanonizacije dvoje malih vidjelaca Franje i Jacinte, povodom 100. obljetnice ukazanja, u svibnju 2017. godine. Činjenica da je odlučio ponovno otići pred Gospu znakovita je, a u Papinim je nakanama vezana uz tragediju rata koji proživljava napaćena Ukrajina koju bombardira ruska vojska, ali i uz brojne zaboravljene ratove koji su u tijeku u svijetu. Gesta je to rimskoga biskupa koja se može izravno povezati s još jednom koju je učinio, nešto više od mjesec dana nakon izbijanja rata, s činom posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu, koji je predvodio u bazilici svetoga Petra 25. ožujka 2022. godine.

Upravo se posveta Rusije, naime, traži u poruci danoj na ukazanju malim pastirima u Fatimi. Prije šesnaest mjeseci papa Franjo je ovako molio: „Izgubili smo put do mira. Zaboravili smo lekciju tragedijā iz prošloga stoljeća, žrtvu milijuna poginulih u svjetskim ratovima. Zanemarili smo obveze koje smo preuzeli kao Zajednica narodā i iznevjeravamo snove o miru narodā i nade mladih… Ti, zvijezdo mora, ne dopusti da potonemo u ratnoj oluji … Oslobodi nas rata, očuvaj svijet od nuklearne prijetnje“, izvijestio je Vatican News.

Označeno u