Papa: Ispovijedajte kao sveti Leopold Mandić

Jedan od zaštitnika Godine Milosrđa, koja započinje 8. prosinca, bit će sveti Leoplod Mandić, kapucin, ponizni fratar i ispovjednik, predvodnik ekumenizma koji je molio za potpuno jedinstvo Istočne i Zapadne Crkve.

Malen rastom, siromašan, slabog zdravlja, ali jak duhom, sposoban doprijeti do savjesti mnogih zahvaljujući milosti i ispovijedi, fra Leopold Mandić rođen je 1866. godine u Boki Kotorskoj te je pune 52 godine živio posvećenim životom u tišini, povučenosti i poniznosti. Tijekom propovijedi prigodom njegove kanonizacije 16. listopada 1983. godine papa Ivan Pavao II. Podsjetio je kako je fra Leopold uvijek bio „spreman i nasmijan, mudar i skroman, pouzdan i diskretan, poštovani učitelj, duhovnik savjetnik, pun razumijevanja i strpljivosti“. Njegove su ispovijedi bile kratke, a ispovijedao je sve do smrti 30. srpnja 1942. godine. Njegova je služba uvijek bila poticana gorućom željom za jedinstvom svih kršćana.

Fra Flaviano Giovanni Gusella, ravnatelj Svetišta svetog Leopolda Mandića, naziva ga svecem pomirenja i duhovnog ekumenizma.

Sveta godina Božjeg Milosrđa bit će prilika da vjernici iskuse radost opraštanja i sve dubljeg razumijevanja, što je bilo osobito drago u službi svetog Leopolda Mandića, poznato po svojim ispovijedima.

„Bio je sluga sakramenta pomirenja, ikone Božjeg Milosrđa, a djelovao je u toj službi kao prorok, što je bio na području ekumenizma, milosrdan, dobar, sa sposobnošću prihvaćanja, baš onakvim stilom kako to papa Franjo opisuje u „Misericordiae vultus“. Svima je omogućio iskusiti kako je lijepo pomiriti se s Bogom, s braćom, sa samim sobom, promijeniti život i biti otvoren milosti koju Gospodin daje svima“, rekao je fra Flaviano Gusella.

Fra Flaviano svjedoči kako je na slučajan, sretan način, ali ponajviše providonosan način imao mogućnost razgovarati s papom Franjom na općoj audijenciji 22. travnja.

„Kada mi je pokazao razglednicu sa slikom fra Leopolda, odmah mi je rekao: „Bit će jedan od zaštitnika Jubileja Milosrđa“ te je dodao: „Ti moraš ispovijedati kao on“! Odgovorio sam, pomalo zadivljen, da ću nastojati, ali da je teško oponašati sveca. Zatim mi je Papa rekao: „Moraš reći subraći da moraju ispovijedati kao on“! To mi se jako sviđalo jer sam uvidio da papa Franjo pozna fra Leopolda i njegov stil i način rada koji nije uzor samo za nas fratre kapucine, nego i za sve ispovjednike cijeloga svijeta“.

Vijesti iz Vatikana čitajte OVDJE