PAPA: Isus ne želi vanjštinu, on želi vjeru koja dolazi do srca

U podnevnom nagovoru posljednje nedjelje u kolovozu, Papa je upozorio vjernike na opasnost od religioznosti vanjštine te da je trošenje vremena na okrivljavanje drugih, gubitak vremena.

Postajemo ljuti, zlobni i Boga držimo daleko od srca. Na taj se način zagađuje svijet

Staviti u drugi plan „srž vjere“, opasnost je na koju je papa Franjo upozorio u podnevnom nagovoru. Isusove riječi u evanđelju današnje liturgije mogu se učiniti revolucionarnima i današnjem čovjeku – napomenuo je Papa. Farizeji i pismoznanci čude se Isusovim učenicima koji jedu kruh neopranih ruku. Neshvatljivo je to ponašanje, jer je bilo suprotno tadašnjoj vjerskoj praksi. Ali, Isus ne želi vanjštinu.

I mi bismo se mogli upitati zašto Isus i njegovi učenici zanemaruju tu tradiciju – primijetio je Sveti Otac te istaknuo – Za Njega je važno vratiti vjeru u njezino središte (…) i izbjeći rizik, koji vrijedi za one pismoznance kao i za nas, da poštujemo vanjske formalnosti stavljajući u drugi plan srž vjere. I mi često uljepšavamo dušu, stoga postoji opasnost od religioznosti izgleda; dobro izgledati izvana, zanemarujući pročišćavanje srca. (…) Ali, Isus ne želi vanjštinu, on želi vjeru koja dolazi do srca – istaknuo je Papa.

Nastavljajući razmišljanje o odlomku iz Evanđelja u kojemu Marko navodi Isusove riječi: Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle stvari, Papa je istaknuo kako su te riječi revolucionarne, jer se u ono vrijeme mislilo da onečišćuje određena hrana ili vanjski kontakti. Međutim, Isus mijenja perspektivu; nije loše ono što dolazi izvana, nego ono što se rađa iznutra.

To se odnosi i na nas – nastavio je Papa. Često mislimo da zlo dolazi ponajviše izvana, iz ponašanja drugih, od onih koji o nama misle loše, od društva. Koliko često krivimo druge, društvo, svijet, za sve što nam se događa! Čini se da problemi uvijek dolaze izvana. I trošimo vrijeme na raspodjelu krivnji; ali to je gubljenje vremena. Postajemo ljuti, zlobni i Boga držimo daleko od srca. Prigovaranje truje, vodi do ljutnje, ogorčenosti i žalosti srca koja Bogu zatvara vrata – upozorio je Papa. Molimo za milost da ne gubimo vrijeme prljajući svijet prigovorima jer to nije kršćanski. Naučimo od crkvenih otaca optuživati sebe, a ne druge; to je put koji trebamo naučiti slijediti za naše dobro i za dobro naše braće – potaknuo je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je potaknuo na molitvu i post za Afganistan, te izrazio blizinu stanovništvu venezuelske države Méride, koju su prošlih dana pogodile snažne poplave i odroni. Pozdravljajući pak hodočasnike okupljene na Trgu svetoga Petra, Papa je, među ostalima, pozdravio i vjernike iz Zagreba.

 

Označeno u