Papa Jorge Maria Bergoglio – moderni sveti Juraj

Crkva danas slavi svetoga Jurja, i to na poseban način, jer ujedno slavi i imendan Jorgea Maria Bergoglia, pape Franje.

Tom prigodom za Radio Vatikan govorio je mons. Guillermo Karcher, argentinski svećenik i papinski ceremonijar, jedan od najbližih suradnika pape Franje, s kojim je povezan više od 20 godina.

Kad razmišljam o Papi i vidim ga kako radi, mogu reći da je on „moderni sveti Juraj“ u smislu da je veliki borac protiv sila zla u istinski kršćanskom duhu, rekao je mons. Karcher, dodajući da „u njemu vidi Krista, koji sije dobro kako bi se borio protiv zla“. U tome je uzor, jer, kako je posvjedočio, to je činio još u Buenos Airesu i nastavlja to raditi u svojoj karakterističnoj jednostavnosti.

Na komentar da se u Argentini i kao kardinal predstavljao s „otac Jorge“, ali i da kao papa ima vrlo snažnu dimenziju svećeničkoga očinstva, mons. Karcher je istaknuo bliskost i familijarnost argentinskih vjernika koji Papu na susretima pozdravljaju s „padre Jorge“ te podsjetio da je u Buenos Airesu posjećivao najsiromašnija mjesta gradske periferije, gdje je ljude pozdravljao s osmjehom, zagrljajem i očinskim pogledom.

Na primjedbu da Papa uživa veliku popularnost, ali da ne izostaju ni kritike, pa ni iz katoličkoga svijeta, te odgovarajući na pitanje je li ikada primijetio da ga to žalosti, papinski ceremonijar je rekao da takve slučajeve rijetko komentira, ali ih prihvaća s osmjehom, slobodom duha i unutarnjom snagom. Mislim da je to dar Duha Svetoga – dodao je: on ustraje u svojoj službi na dobro Crkve i svijeta, i to čini mirno i s nutarnjom sigurnošću.

Mons. Karcher je potom istaknuo da je papa Franjo osoba „koja je skovala snažnu duhovnost“ te da je čovjek molitve: svaki dan, ujutro, odmah čim ustane, posvećuje dva sata molitvi i razmatranju. Osim toga, na ceremonijama u sakristiji se vidi razlika prije i poslije mise, rekao je te objasnio: „Rado pozdravlja sve bogoslove i ministrante, ali kad se obuče u liturgijsko ruho, promijeni se i vidimo ga kao čovjeka molitve, kao osobu koja je usredotočena na euharistijsko otajstvo koje slavi. To je primjer i za svećenike: mi smo s narodom, ali kad trebamo biti s Bogom, onda smo s Bogom.“

Na pitanje što bi poželio Papi za njegov imendan, mons. Karcher je rekao: Da nastavi biti kakav doista jeste, u svojoj dosljednosti i transparentnosti, jer tako čini toliko dobra.

Više vijesti iz Vatikana čitajte OVDJE