Papa mladima: Budite oprezni kada vam mobitel onemogućuje susretati osobe

Na trgu ispred bazilike Gospe od Zdravlja (Santa Maria della Salute) s pogledom na venecijansku lagunu, susrevši se s mladima, papa Franjo je u nedjelju 28. travnja potaknuo nove generacije da idu protiv struje, da se pouzdaju u Boga „koji uvijek podiže i oprašta“, izvijestio je Vatican News.

Papa je potaknuo mlade iz 15 biskupija crkvene pokrajine Triveneta da se ne izoliraju. „Iziđite, idite s drugima, tražite one koji su sami, obojite svijet svojom kreativnošću, oslikajte evanđeljem ulice života“, rekao je. Potaknuo ih je također da riskiraju, da idu protiv struje, da daju manje prostora društvenim mrežama, da ugase televizor i otvore Evanđelje, da ostave svoje mobitele i susreću se s osobama. „Ustani i idi“, nekoliko im je puta ponovio.

Sveti Otac potaknuo ih je da ponovno otkriju još jednu ljepotu: da su ljubljena djeca Božja. I da se raduju, „u ime Isusa, mladoga Boga koji voli mlade“ i koji uvijek iznenađuje i sprema iznenađenja na koja moramo biti spremni. „Takvi smo i pozvani smo ostvariti Gospodinov san: svjedočiti i živjeti njegovu radost. Dar je to kojega često nismo svjesni.

Živimo uronjeni u proizvode koje je napravio čovjek, zbog kojih gubimo zadivljenost ljepotom koja nas okružuje, ali sve nas stvoreno poziva da i sami budemo kreatori ljepote; molim vas, nemojte to zaboraviti: budite kreatori ljepote i učinite nešto čega prije nije bilo“, poručio je papa Franjo.

Pritom je dao primjer roditeljstva. „Donijeti na svijet sina, kćer, to znači učiniti nešto čega prije nije bilo. I misliti na djecu koju ćete imati lijepo je i to vas treba poticati da idete naprijed. Nemojte biti profesionalci kompulzivnoga tipkanja, nego kreatori novih stvari“, istaknuo je.

Oponašati Božji stil besplatnosti i kreativnosti

„Dovoljno je oponašati Božji stil: stvarati, izmoliti molitvu iz srca, ostvariti san ili učiniti gestu ljubavi za nekoga tko nam ne može uzvratiti. To je zapravo stil besplatnosti, koji nas udaljava od nihilističke logike ‘radim da bih imao’ i ‘radim da bih zaradio’, što valja činiti, ali to ne smije biti središte života, središte je besplatnost. Stoga trebamo biti kreativni s besplatnošću, dati život simfoniji besplatnosti u svijetu koji traži korist jer na taj način možemo biti ‘revolucionarni’.

Idite, darujte se bez straha! Mladiću, koji želiš uzeti u ruke svoj život, ustani, ustani! Otvori svoje srce Bogu, zahvali mu, prigrli ljepotu koja jesi; zaljubi se u svoj život. I onda idi! Ustani, zaljubi se i idi. Iziđi, hodaj s drugima, traži one koji su sami, oboji svijet svojom kreativnošću, oboji ulice života evanđeljem. Molim te, oslikaj ulice života evanđeljem. Ustani i idi“, rekao je Papa.

Ustati i ići poput Marije

„Ali kako krenuti iznova nakon ovog lijepog trenutka susreta, večeras, kada se vratimo kući, pa onda opet sutra i u danima koji dolaze? Predlažem vam dva glagola, praktična jer su majčinska: dva glagola kretanja koji su pokretali mlado srce Marije, Majke Božje i naše Majke. Kako bi širila radost Gospodina i pomagala potrebitima, ona je ustala i otišla. ‘Ustati i ići’. Ne zaboravite ta dva glagola koja je Gospa učinila prije nas“, istaknuo je.

Prvo što ujutro valja učiniti

Papa je rekao da prije svega treba ustati sa zemlje jer „stvoreni smo za Nebo“. Potaknuo je mlade da ustanu od žalostî kako bi pogled podigli uvis, da stoje pred životom, a ne sjede na kauču. „A ima raznih kauča koji nas uzimaju i ne daju nam ustati da kažemo ‘evo me’ Gospodinu koji vjeruje u nas, da prihvatimo dar koji jesmo, kako bismo prepoznali, prije svega, da smo dragocjeni i nezamjenjivi, jer svatko je od nas lijep i ima u sebi blago, lijepo blago za dijeliti i dati drugima.

Stoga je u svakodnevnom životu prva stvar koju treba učiniti ujutro, čim se probudite, prihvatiti se kao dar, zahvaliti Bogu za svoj život, a potom povjeriti Bogu svoje emocije, zamoliti ga za pomoć, izmoliti Oče naš i prepoznati se kao ljubljena djeca, sjetiti se da za Boga nismo ‘digitalni profil’, nego djeca, i djeca smo neba jer na nebu imamo Oca. Sve to nije previše romantično; ne, to je stvarnost koju treba otkriti u svojem životu“, rekao je papa Franjo.

„Ipak, često se nađemo u borbi protiv negativne sile gravitacije koja nas ruši, opresivne inercije koja želi da sve vidimo sivo. Katkada nam se to dogodi i što onda učiniti? Da bismo ustali – nemojmo zaboraviti – prije svega trebamo dopustiti da nas podignu: dopustiti da nas za ruku uzme Gospodin koji nikada ne razočara one koji se u Njega uzdaju, koji uvijek podiže i oprašta. Bog nas vidi kao djecu koju treba podići, a ne kao zločince koje treba kazniti.

Ako se osjećate krhki, slabi i često padate, lijek nije gledati se vlastitim očima, nego misliti na Božji pogled koji je blizu nas kad padnemo, uzima nas za ruku, podiže nas, pomaže nam i s našim slabostima čini čuda. Potom, valja čitati Evanđelje, imati ga uvijek sa sobom, u džepnom izdanju kako biste ga mogli otvoriti u bilo kojem trenutku.

Bog zna da smo, osim što smo lijepi, krhki, a te dvije stvari idu zajedno: pomalo poput Venecije, koja je sjajna i delikatna u isto vrijeme. Odnosno, lijepa je i nježna, ima poneku slabost o kojoj valja brinuti. Bog ne pamti naše pogreške − učinio si to ovako… Ne veže se na to, nego nam pruža ruku“, istaknuo je Sveti Otac.

Tajna ustrajnosti

„Na nama je da ostanemo na nogama i onda kada poželimo sjesti, prepustiti se, odustati, što nije lako, ali tajna je ustrajnost. Dok se danas živi s brzim emocijama, trenutnim osjećajima, instinktima koji traju trenutak, koji nam ne dopuštaju da idemo daleko, sportski šampioni, kao i umjetnici i znanstvenici, pokazuju nam da se veliki ciljevi ne postižu u trenutku, ne može se postići sve i odmah; isto vrijedi za ono što je najvažnije u životu: ljubav, vjera. Kako bismo rasli u vjeri i ljubavi trebamo biti ustrajni i uvijek ići naprijed“, rekao je papa Franjo te potaknuo mlade da sve čine zajedno, jer tada se međusobno pomaže i ide naprijed.

„Zajedno. ‘Uradi sam’ ne funkcionira u velikim stvarima. Zato vam kažem: nemojte se izolirati, tražite druge, steknite iskustvo Boga zajedno, slijedite putove skupine ne umarajući se“, dodao je.

Ići protiv struje

„Idite protiv struje, bez straha“, Papin je poticaj mladima, čak i kada su drugi svi sami sa svojim mobitelima, vezani za društvene mreže i videoigre; valja uzeti život u svoje ruke.

„Mobitel je vrlo koristan za komunikaciju, koristan je, ali budite oprezni kada vam mobitel onemogućuje susretati osobe. Upotrebljavajte mobitel, to je u redu, ali sastajte se s osobama! Znate li što je zagrljaj, poljubac, stisak ruke: ljudi. Nemojte to zaboraviti: koristite svoj mobitel, ali sastajte se s ljudima.

Nije lako ići protiv struje, ali samo ustrajnim veslanjem može se daleko stići, jer ustrajnost nagrađuje, iako košta truda“, naglasio je.

Učiniti se darom

„Nakon što smo dopustili da nas Bog uzme za ruku kako bismo zajedno hodali, tada još trebamo ‘ići’, odnosno ‘darivati ​​se’“, dodao je papa Franjo te na kraju govora još jednom potaknuo mlade da ustanu i idu te da hode tragom Evanđelja, prenosi Vatican News.

Označeno u