Papa molio za mir na svetkovinu Bezgrešnog začeća

Papa Franjo je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca posjetio rimsku baziliku Svete Marije Velike kako bi odao počast ikoni „Maria Salus Populi Romani“, a zatim je otišao na Španjolski trg na tradicionalan čin čašćenja Blažene Djevice Marije, gdje je molio za mir u svijetu, osobito u Ukrajini i Svetoj Zemlji, izvještava Vatican News.

Papa je najprije u poslijepodnevnim satima otišao u baziliku Svete Marije Velike gdje je položio tri zlatne ruže podno ikone „Maria Salus Populi Romani“ (Spas rimskog puka). Papa Franjo treći je Petrov nasljednik koji je učinio tu drevnu i simboličnu gestu, a prije njega je to učinio papa Pavao V. 1613. godine.

Uslijedio je posjet Španjolskom trgu, gdje je Sveti Otac častio kip Bezgrešne. Nakon što je položio vijenac ruža ispred kipa, Papa je molio za mir u svijetu.

Najprije je zahvalio Djevici za njezinu „diskretnu i stalnu prisutnost, koja nam daje utjehu i nadu”.

„Sama činjenica da postojiš podsjeća nas da zlo nema ni prvu ni posljednju riječ; da naša sudbina nije smrt nego život, nije mržnja nego bratstvo, nije sukob nego sloga, nije rat nego mir”.

Potom je njenoj milosti povjerio „sve narode pritisnute nepravdom i siromaštvom, koje trpe rat”, posebno misleći na „napaćeni ukrajinski narod” te palestinski i izraelski narod koji su „ponovno upali u spiralu nasilja”. Papa je svoje misli usmjerio i na mnoge majke koje, poput Marije, tuguju zbog gubitka svoje djece ubijene u ratu i terorizmu, ili ih vide kako odlaze na očajnička putovanja nade, ili ih pokušavaju spasiti od ovisnosti, i one koje bdiju nad njima u dugoj i teškoj bolesti.

Naposljetku, papa Franjo povjerio je Marijinoj zaštiti sve žene koje su žrtve nasilja. „Obriši, molim te, njihove suze i suze njihovih voljenih”, molio je. Na kraju je papa Franjo zamolio Blaženu Djevicu da pokaže „put obraćenja, jer nema mira bez opraštanja i nema oprosta bez pokajanja”.

„Svijet se mijenja ako se mijenjaju srca; i svatko mora reći: počevši od mojega. Ali samo Bog svojom milošću može promijeniti ljudsko srce: ono u koje si ti, Marijo, uronjena od prvog trenutka“. Isus Krist, dodao je, spsaenje je za svakog čovjeka i za svijet. „Dođi, Gospodine Isuse! Neka dođe tvoje kraljevstvo ljubavi, pravde i mira“, molio je Papa, a prenosi Vatican News.

Označeno u