PAPA: ‘Nema blagoslova za istospolne zajednice’

Kongregacija za nauk vjere dala je negativan odgovor na mogućnost podjeljivanja blagoslova zajednicama istospolnih parova, napominjući da to „ne podrazumijeva osudu osoba“ koje u njima žive, javlja Vatican News.

Posljednjih godina unutar crkve javljaju se uznemirujući glasovi koji zahtjevaju blagolov istospolnih zajednica. Glasni su. Najčešće su u pitanju biskupi, a posljednji takav istup imao je njemački katolički biskup koji je javno branio svoju podršku knjizi blagoslova i obreda za homoseksualne zajednice. Biskup Peter Kohlgraf iz Mainza tako je nedavno poručio da se “od svih katolika s homoseksualnim sklonostima ne može očekivati ​​da žive čisto, i da bi Crkva trebala usvojiti pastoralni pristup koji to priznaje.”
Dakle, direktno poziva Katoličku Crkvu da blagoslovi grijeh. Biskup. I nije jedini. Jedan je od mnogih koji se javljaju s takvim prijedlozima koji doslovno bacaju crkvu na koljenja.

Međutim, Katolička Crkva točnije Kongregacija za nauk vjere odgovorila je na te prijedloge negativno. Papa Franjo, inače omiljen medijima kad su u pitanju borbe za prava homoseskualaca, potvrdio je negativan odgovor koji glasi: Crkva nema niti može raspolagati ovlašću blagoslivljanja istospolnih zajednica. Te se blagoslove, prema Kongregaciji za nauk vjere (KNV) koja je u ponedjeljak 15. ožujka objavila Responsum na dubium u vezi s blagoslovom zajednicâ istospolnih zajednica, zato valja „smatrati nedopuštenima“. Stoga svećenicima nije dopušteno blagoslivljati homoseksualne parove koji traže neku vrstu vjerskog priznavanja svoje zajednice.

U dokumentu napominju da je važno ralikovati osobu od grijeha, te da negativan odgovor na blagoslov zajednica ne podrazumijeva osudu pojedinaca koji su njihov dio, koje valja prihvaćati „s poštivanjem, suosjećanjem i osjetljivošću“, izbjegavajući „svaki znak nepravedne diskriminacije“ kako je već napisano u dokumentima Učiteljstva.

Označeno u