Papa: Neprihvatljiva je privatizacija vode ako se uskraćuje siromašnima

Nismo znali odgovorno čuvati stvoreno – istaknuo je papa Franjo u poruci objavljenoj povodom Svjetskoga dana molitve za brigu o stvorenomu, koji je ove godine posvećen vodi, tom – kako piše Papa – tako jednostavnom i dragocjenom čimbeniku kojemu je pristup, nažalost, mnogima težak, ako ne i nemoguć.

Podsjetivši na istinsko i cjelovito viđenje čovjeka, kako bi se bolje brinuo za planet, – što je jedna od važnih tema enciklike Laudato si' – Papa je istaknuo veliki društveni dug svijeta koji ima prema siromašnima koji nemaju pristup pitkoj vodi. Pritom je napomenuo da je to nijekanje prava na život koje je ukorijenjeno u njihovu neotuđivom dostojanstvu.

Sveti je Otac potom istaknuo da je voda povezana s početcima čovjeka i velikih civilizacija koje su nastale upravo u blizini vodenih tokova; stoga je – istaknuo je – briga o izvorima i vodenim bazenima hitni imperativ. Treba nadvladati utilitaristički mentalitet, jer su prijeko potrebni zajednički projekti i konkretna djela, vodeći pritom računa da je neprihvatljiva svaka privatizacija prirodnoga dobra kao što je voda, koja ide na štetu ljudskoga prava na pristup tom dobru.

Za nas kršćane, voda je bitni čimbenik pročišćenja i života – napomenuo je papa Franjo. Krštenje je sakrament ponovnoga rođenja, blagoslovljeni izvor života koji više ne umire. Gospodin i dalje traži da se utaži njegova žeđ. Dati piti, u globalnom svijetu, ne obuhvaća samo osobne karitativne geste, nego konkretne odluke i stalno zauzimanje kako bi se svima zajamčilo najvažnije dobro, voda.

Što se pak tiče problema morā i oceanā, Papa je u poruci potaknuo na prihvaćanje izazova suradnje, tamo gdje nedostaju propisi i nadzor, kako bi se zaštitila morska područja izvan nacionalnih granica. Ne možemo dopustiti da se morā i oceani napune gomilama plutajuće plastike – upozorio je Papa te napomenuo da smo pozvani aktivno se zauzeti i u rješavanju tog problema.

Poželjevši potom da voda ne bude znak razdvajanja među narodima, nego naprotiv, znak susreta za ljudsku zajednicu, Papa je pozvao na molitvu za zaštitu onih koji riskiraju život na valovima tražeći bolju budućnost.

Osim toga, politiku je potaknuo na suočavanje s izazovima našega doba, kao što su migracije i klimatske promjene, i to odgovorno i dalekovidno, gledajući prema budućnosti, te velikodušno i u duhu suradnje, posebice među zemljama koje imaju veće mogućnosti. Papa Franjo je na kraju svoje misli upravio onima koji se zauzimaju za zaštitu vodenih tokova, morā i oceanā u perspektivi općega dobra čitave ljudske obitelji, a ne posebnih interesa.

Primivši na današnji Svjetski dan molitve za brigu o stvorenomu skupinu od stotinjak poduzetnika, Papa ih je potaknuo da iskoriste mogućnosti tehnologije kako bi pomogli zemljama u teškoćama.

Poziv na odgovornost svake osobe bio je u središtu govora pape Franje skupini od stotinjak poduzetnika koje je primio danas u Vatikanu, na završetku njihova susreta održanoga o enciklici Laudato si'. Riječ je o odgovornosti posebno u radu za budućnost planeta, za gospodarstvo u službi čovjeka, i za tehnologiju koja pomaže zemljama u teškoćama.

Zahvaljujući poduzetnicima za njihovo zauzimanje za održivost, Papa ih je pozvao da uprave pogled na svetoga Franju koji je primjer za izvrsnost u brizi za sve što je slabo, kao i za cjelovitu ekologiju, življenu radosno i istinski, što je, među ostalim, Papa izrazio u svojoj enciklici posvećenoj svemu stvorenom. Za svetoga Franju je svaki kontakt s ljudima i stvarima postajao susret sa Stvoriteljem – napomenuo je Papa te istaknuo da je iz njegove vjere u Boga proizišlo njegovo poslanje za pravednost, mir i poštovanje stvorenoga.

Dio je govora Sveti Otac posvetio pozivu poduzetnicima da se brinu za budućnost Zemlje. Svatko je od nas također odgovoran za druge, kao i za budućnost našega planeta – kazao je. Tako i gospodarstvo treba služiti čovjeku, ne iskorištavati ga, ni otimati mu njegove izvore. Danas smo pozvani koristiti se mogućnostima koje nam tehnologija stavlja na raspolaganje, uz ispravno korištenje izvorā, te pomažući posebno zemljama koje su najviše pogođene siromaštvom i bijedom da krenu putom obnove te održivoga i cjelovitoga razvoja – istaknuo je Papa.

Na kraju je papa Franjo poželio da se svi prepoznaju djecom Oca i Stvoritelja koji je na nebesima, kako bi sve više i sve konkretnije pridonosili raspodjeli dragocjenih Zemljinih izvora.