Papa: Nije kršćanski govoriti ili ono ili ništa

Ovo ili ništa, tako razmišljaju heretici a ne katolici – upozorio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi, govoreći o „zdravom realizmu“, koji je Isus naučavao.

Papa je naglasio kako crkveni ljudi Božjem narodu čine veliko zlo kada jedno govore a drugo rade. Potaknuo je sve da se oslobode od krutoga idealizma koji priječi pomirbu među ljudima.
„Vaša pravednost treba biti veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja“, polazeći od te Isusove pobudnice, koja je u današnjem evanđelju, Papa je govorio o zdravom kršćanskom realizmu. Narod je 'malo zastranio' jer u svojem životnom svjedočenju nisu bili dosljedni oni koji su naučavali zakon. Isus dakle traži da se nadvlada ta nedosljednost, da se nadvisi. On za primjer uzima prvu Božju zapovijed: „Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega“, te ističe da će biti suđeno svima onima koji se srde na svojega brata – kazao je Papa.

Grditi brata je kao šamaranje njegove duše

Dobro je ovo čuti, u ovo vrijeme kad smo vrlo vični kvalificiranju i imamo vrlo bogat rječnik za vrijeđanje drugih. To je grijeh, to je ubijanje, jer je šamaranje bratove duše, njegova dostojanstva – ustvrdio je Papa te ironično dodao da često vrlo ljubazno izgovaramo pogrdne riječi koje se odnose na druge osobe. Budući da je bilo mnogo djece na misi, Papa je sve potaknuo da budu „mirni“, jer je propovijed jednoga djeteta u crkvi ljepša od svećenikove, od biskupove i od Papine propovijedi. Dijete ne treba ometati, ono je glas nevinosti koja svima čini dobro – istaknuo je Papa.

Nedosljednost sablažnjava

Isus od zavedenoga naroda traži da digne pogled i ide naprijed – rekao je Papa dodajući kako nedosljednost kršćana nanosi narodu veliko zlo. Koliko puta u Crkvi slušamo svećenika, ženu Katoličke akcije, biskupa i pape kako govore: Morate činiti ovako, a oni čini suprotno. Ta sablazan ranjava narod, onemogućuje rast puka Božjega, ne da mu da ide naprijed, ne oslobađa ga. Narod je vidio strogost pismoznanaca i farizeja, čak su progonili i ubijali proroke. Isus farizejima veli: „Ubili ste proroke, progonili ste one koji su donosili novi zrak“ – podsjetio je papa Franjo.

Slijediti zdravi realizam Crkve

Velikodušnost, svetost, koju Isus traži od nas, uvijek je izlaziti prema visini, uzdizati se. To je oslobađanje od strogosti zakona i od škodljivih idealizama. Isus nas dobro poznaje, poznaje našu narav. Potiče nas dakle da se izmirimo kad smo posvađani. Isus nas poučava zdravi realizam. Često se ne može postići savršenost, ali bar činite ono što možete, izmirite se – kazao je Sveti Otac te nastavio:
Katolička Crkva ima zdravi realizam, nikada ne naučava ili – ili, jer to nije katolički. Crkva veli: ovo i ovo. Nastoji biti savršen, pomiri se sa svojim bratom. Nemoj ga vrijeđati. Voli ga. Ako ima problema, dogovorite se, da ne izbije rat. To je zdravi katolički realizam. Nije katoličko razmišljanje: ovo ili ništa. Tako razmišljaju heretici. Isus zna hoditi s nama, pokazuje nam ideal, prati nas prema idealu, oslobađa nas od okova zakona i potiče da činimo ono što možemo. Ona nas dobro razumije. On je naš Bog, on nas tako uči – ustvrdio je Sveti Otac.

Pomirba, mala svetost dogovora

Gospodin ne želi da budemo licemjeri, ne želi da ga hvalimo jezikom kojim vrijeđamo svojega brata. Činite ono što možete, to nam Isus govori, bar izbjegavajte međusobni rat, dogovarajte se. A to je, usuđujem se reći, sićušna svetost dogovora. Ne mogu sve, ali želim sve, dogovorit ću se s tobom, bar se nećemo vrijeđati, nećemo ratovati, živimo u miru. Isus nas dakle oslobađa od naše bijede, i od nekatoličkoga idealizma. Molimo Gospodina da nas nauči izlaziti iz ukrućenosti i uzdizati se da možemo štovati i hvaliti Boga; da nas nauči izmirivati se među sobom i da se uvijek dogovaramo dok možemo – zaključio je papa Franjo.

Označeno u