Papa pozvao na iskorjenjivanje nasilja nad ženama

Papa Franjo uputio je poruku povodom nacionalne kampanje protiv nasilja nad ženama koju u Italiji organiziraju RAI Radio1 Gr1 i Cadmi D.I.Re, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Nasilje nad ženama je otrovni korov koji muči naše društvo i koji se mora istrgnuti iz korijena. A ti korijeni su, primjećuje Papa, kulturni i mentalni, rastu u tlu predrasuda, posjedovanja, nepravde.

Na previše mjesta i u previše situacija žene se gura u drugi plan, smatra ih se „inferiornima“, poput predmeta: a ako se osobu svodi na stvar, tada se više ne vidi njezino dostojanstvo, smatra je se samo svojinom kojom se može potpuno slobodno raspolagati, čak dotle da je se satre, kaže se u Papinoj poruci.

Koliko je samo žena ugnjetavano težinom i dramom nasilja! Kolike su žene zlostavljane, bačene u ropstvo, žrtve nadutosti onih koji misle da mogu raspolagati njihovim tijelima i životima, prisiljene podložiti se požudi muškaraca!, upozorava Papa.

Masovni mediji, nažalost, u tome još uvijek imaju dvoznačnu ulogu. S jedne strane promiču poštivanje i promicanje žena, ali s druge strane kontinuirano prenose poruke protkane hedonizmom i konzumerizmom, čiji se modeli – bilo muški, bilo ženski – podlažu kriterijima uspjeha, samopotvrđivanja, natjecanja, moći privlačenja drugog i dominacijom nad njim, upozorio je Sveti Otac u svojoj poruci upućenoj promicateljima inicijative „Dugi val protiv muškog nasilja nad ženama“ u organizaciji Radio1Rai i Cadmi D.I.Re.

Ali gdje ima dominacije ima i zlostavljanja! Nije ljubav ako traži zatočenike. Gospodin nas želi slobodne i u punom dostojanstvu! Suočeni s pošašću fizičkog i psihičkog zlostavljanja žena, hitno je potrebno ponovno otkriti pravedne i uravnotežene oblike odnosa, utemeljene na uzajamnom poštivanju i priznavanju. Uvjetovanostima svih vrsta valja se suprotstaviti odgojnim djelovanjem koje, polazeći od obitelji, u središte stavlja osobu s njezinim dostojanstvom, piše Papa.

Naša je dužnost, odgovornost sviju, dati glas našim sestrama bez glasa: ženama koje su žrtve zlostavljanja, iskorištavanja, marginalizacije i nepoćudnih pritisaka. Nemojmo ostati ravnodušni! Potrebno je djelovati odmah, na svim razinama, odlučno, žurno i hrabro, poziva Sveti Otac.

Iz srca i tijela žene spas je došao na svijet; naš stupanj ljudskosti otkriva se u tome kako se odnosimo prema ženama, u svim njezinim dimenzijama, zaključuje Papa u svojoj poruci.

Označeno u