Papa pozvao na vjeru nutarnje iskrenosti, ne vanjskog blještavila

Papa Franjo je u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja 7. studenog naglasio kako trebamo paziti da ne upadnemo u taštinu i prilagodimo vjeru vlastitim interesima, već, poput udovice iz evanđelja nedjeljne liturgije, treba velikodušno i slobodno darivati.

Evanđelje nedjeljne liturgije, objasnio je Papa, prikazuje jednu upečatljivu suprotnost. S jedne strane su bogataši koji daju od svoga viška, želeći da ih se primijeti, a s druge siromašna udovica koja, bez da itko vidi, daje sve što ima. Isus bdije nad tim primjerima, a upravo taj glagol – bdjeti – sažima njegov nauk. Moramo bdjeti, pripaziti na one koji žive vjeru dvolično, poput pismoznanaca, da ne bismo postali poput njih. S druge strane, moramo bdjeti nad primjerom udovice i uzeti ju kao primjer.

Najprije, moramo paziti kako ne bismo svoj život temeljili na kultu izgleda, vanjštine i pretjerane brige o vlastitom izgledu. Trebamo paziti, istaknuo je Papa, da svoju vjeru ne prilagođavamo vlastitim interesima. Pismoznanci su u ime Boga prikrivali vlastitu taštinu, koristili su se religijom za njegovanje vlastitih poslova, zlorabeći svoj položaj i iskorištavajući siromašne. Ovdje vidimo taj loš stav koji i danas vlada na mnogim mjestima, taj „klerikalizam“, to nadmetanje nad poniznima, iskorištavanje, ali se osoba i dalje osjeća savršeno. To je zlo klerikalizma, kazao je. Sveti Otac je rekao kako je to upozorenje upućeno za sva vremena, svima, Crkvi i društvu: nikada ne iskoristiti određenu ulogu kako bi se drugoga slomilo, nikada ne zarađivati na teret najslabijih! Isto tako treba paziti da se ne upadne u taštinu, da se ne usredotočuje na izgled, a izgubi ono bitno. Moramo paziti na lažnost srca, na licemjerje koje je opasna bolest duše, istaknuo je Papa.

Kako bismo liječili tu bolest, Isus poziva da razmotrimo primjer udovice, koja daje sve što ima. Kako je važno osloboditi svetinju od novčanih veza, rekao je Papa. U isto vrijeme, Isus hvali činjenicu da je ova udovica stavila u riznicu sve što ima. Ništa joj ne preostaje, ali sve pronalazi u Bogu. Ne boji se izgubiti i ono malo što ima jer se pouzdaje u Božje obilje, koja umnožava radost onih koji darivaju. Upravo zbog toga, objasnio je Papa, Isus nju predlaže kao naučiteljicu vjere: ona ne ide u hram kako bi očistila savjest, da bude primijećena, da pokaže vjeru pred drugima, već velikodušno i slobodno daruje iz svoga srca. Učimo od nje – vjera bez vanjskog blještavila, već nutarnje iskrenosti; vjera koja se sastoji od skromne ljubavi za Boga i za braću i sestre, pozvao je Papa.

Označeno u