Papa: Preklinjem da se završi progon kršćana koji svijet nastoji sakriti!

Molim i preklinjem Gospodina, koji je izvor svakoga dobra, za dar mira i sloge [za Pakistan] te se progon kršćana, koji svijet nastoji sakriti, završi te zavlada mir, rekao je Sveti Otac nakon današnje molitve Angelusa.

Pošto je rekao da je „s velikom boli“ saznao o današnjim terorističkim napadima na dvije crkve u Lahoreu, u Pakistanu, Papa je istaknuo da se kršćane progoni i da se njihova krv prolijeva jedino zbog njihove vjere, te uputio molitvu za prekid nasilja i mir u Pakistanu.

U podnevnom je pak nagovoru Papa govorio o Božjoj ljubavi prema čovjeku. „Evo najjednostavnijeg sažetka čitavog evanđelja, čitave vjere i čitave teologije: Bog nas voli besplatnom i beskrajnom ljubavlju“, istaknuo je. Papa je nadalje podsjetio na riječi IV. euharistijske molitve: „Ti si sve sazdao da blagodatima obaspeš svoja stvorenja, a mnoge obraduješ i sjajem svoga svjetla“, kao i na riječi sv. Ireneja iz djela Adversus haereses: „Bog nije stvorio Adama jer je imao potrebu za čovjekom, već kako bi imao nekome darovati svoje blagodati“.

Više o vijestima iz Vatikana čitajte OVDJE

Bog u povijesti spasenja nije izabrao svoj narod zbog njegovih zasluga, već jer je bio najmanji među svim narodima. A u punini vremena, vjeran unatoč opetovanim kršenjima zavjeta, Bog je uspostavio u Isusovoj krvi vez novog i vječnog saveza, koji se nikada neće moći razvrgnuti, objasnio je Sveti Otac.

„Ako nam je Otac u stvaranju dao dokaz svoje neizmjerne ljubavi tako što nam je dao život, u muci i smrti svojega Sina nam je dao dokaz nad dokazima: došao je trpjeti i umrijeti za nas. Toliko je veliko Božje milosrđe… Bog oprašta sve i oprašta uvijek“, kazao je Papa.

Nakon molitve Angelusa i pozdrava hodočasnicima, Sveti je Otac izrazio blizinu stanovništvu Vanuatua, otočne države u Tihom oceanu, istočno od Australije, koje je ovih dana pogodio snažan tropski ciklon. „Molim za umrle, za ranjene i one koji su ostali bez doma. Zahvaljujem onima koji su se odmah pokrenuli kako bi im pružili pomoć“, poručio je Papa.

Više o Papi Franji