Papa putuje u Ženevu u povodu 70. obljetnice Svjetskoga saveza Crkava

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke održao je brifing za novinare na kojemu je predstavio program apostolskoga putovanja pape Franje u Ženevu povodom 70. obljetnice ustanovljenja Svjetskoga saveza Crkava.

Papa Franjo će otići u Švicarsku kao ekumenski hodočasnik kako bi zajednički hodio, molio i radio – rekao je Greg Burke, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, predstavljajući na brifingu za novinare Papino putovanje u Ženevu, na koje će poći u četvrtak, 21. lipnja, povodom 70. obljetnice Svjetskoga saveza Crkava (World Council of Churches - WCC), ekumenske organizacije koja obuhvaća oko 500 milijuna kršćana nekatolika u svijetu.

Među predviđenim susretima, osim onoga odmah po dolasku s predsjednikom Švicarske Konfederacije Alainom Bersetom i sa švicarskim biskupima, apostolskim nuncijem i promatračem Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, Papa će nakon mise pozdraviti osam članova Svjetskoga saveza Crkava iz Koreje, od kojih četiri iz Sjeverne, a četiri iz Južne Koreje. Na objedu će papa Franjo biti gost Ekumenskoga instituta u Bosseyu, gdje će posjetiti kapelu zajedno s 30 studenata i patrom Lawrenceom Iwuamadijem, prvim katoličkim dekanom u povijesti instituta.

Papu će u zračnoj luci u Ženevi, prema protokolu u prigodi Papinih posjeta Švicarskoj, dočekati dva bivša člana Švicarske garde, dok će Chistoph Graf, zapovjednik Papinske švicarske garde, biti u Papinoj pratnji.

Apostolski pohod Ženevi bit će 23. Papino putovanje u inozemstvo. I makar je riječ prvenstveno o ekumenskom hodočašću, Sveti će Otac također posjetiti vjernike u Švicarskoj. Cilj jednodnevnog pohoda je tako ostvariti korak naprijed u stalnom zalaganju Katoličke Crkve oko jedinstva kršćana, kao i utvrđivanje švicarskih katolika koji čine 38% stanovništva te zemlje.

Ekumensko vijeće crkava ili Svjetski savez Crkava, udruga je kršćanskih crkava utemeljena 1948. godine u Amsterdamu. Riječ je o organizacijskom tijelu ekumenskoga pokreta sa sjedištem u Ženevi. Ta udruga okuplja 348 crkvi iz više od 110 zemalja i teritorija, a ima ulogu neke vrste „krovnog saveza“ kršćanskih Crkava, koji služi kao oruđe dijaloga i koordinator svih ekumenskih pitanja i zadaća.

Svjetski savez Crkava predstavlja više od 500 milijuna kršćana te uključuje većinu pravoslavnih Crkvi, kao i anglikanske, baptističke, metodističke i reformirane zajednice te brojne druge. Iako Katolička Crkva nije članica udruge, sudjeluje u radnim tijelima te je na općim skupštinama zastupljena službenim promatračima.

Apostolski pohod Ženevi označava novi Papin korak na ekumenskom putu. Podsjećamo da je papa Franjo 31. listopada 2016. u švedskom gradu Lundu sudjelovao na obilježavanju 500. obljetnice Reformacije, a također vrijedi spomenuti i njegov povijesni susret s patrijarhom Ruske pravoslavne Crkve Kirilom u Havani na Kubi koji se dogodio 12. veljače 2016. Sveti Otac, osim toga, njeguje bratske odnose s ekumenskim patrijarhom Bartolomejom.

Spomenimo također da je ovo četvrti put da jedan rimski biskup ide posjetiti Ženevu. Blaženi Pavao VI. posjetio je taj švicarski grad 10. lipnja 1969. povodom 50. godišnjice postojanja Međunarodne organizacije rada (ILO), a posjetio je i središnjicu Svjetskog saveza Crkava. Sveti Ivan Pavao II. pohodio je Ženevu 15. lipnja 1982., posjetivši pritom Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) i susrevši se s predstavnicima Konferencije međunarodnih katoličkih organizacija. Dvije godine kasnije ponovno je pohodio Ženevu te je tom prilikom posjetio Svjetski savez Crkava i Ekumenski institut u Bosseyu.

Sveti će Otac kao duhovni vođa opće Crkve predvoditi svečano misno slavlje za švicarske katolike u izložbenom centru Palexpo. Dodajmo kako su za vrijeme pohoda predviđena tri Papina govora, uključujući i propovijed na svetoj misi.