Papa redovnicama: Prenesite djeci nježnu i strastvenu ljubav prema Isusu

Papa Franjo primio je u četvrtak 25. svibnja u audijenciju Male misionarke milosrđa koje ovoga mjeseca borave u Rimu na svom Generalnom kapitulu, prenosi Vatican News.

Neka vaši domovi i mjesta služenja budu puni majčinske topline, a vi nastavite služiti kao dobre majke, zasukanih rukava, poručio je papa Franjo Malim misionarkama milosrđa. Red, koji je utemeljio Don Orione, posvećen je vršenju djela milosrđa među siromašnima, osoba s poteškoćama, siročadi, starijim osobama i ostalim odbačenim članovima društva.

Papa Franjo je podsjetio na riječi svetog Don Orionea. „Budite zagrijani i prosvijetljeni plamenom koji gori u vašem srcu i svjetlom vaše unutarnje vatre“; „vrijedno radeći“, ne štedeći truda u služenju onima kojima je najpotrebnije. „Služite siromasima, malenima, pogođenima svim zlom i boli, „zasukanih rukava“, poput dobrih majki, sa suosjećanjem, kreativnošću i maštom, u milosrđu“, istaknuo je.

Majka, rekao je Papa, nikada ne odustaje pred potrebama svoje djece. „Nikada ne dopušta da im nedostaje pažnje, iznenađenja, nježnosti, pa čak i potrebnih prijekora. Majka uspijeva izmisliti rješenja i neočekivane lijekove u teškim situacijama ili nerazumijevanju drugih. To je zato što majka voli, a ljubav čini čovjeka slobodnim i kreativnim“, rekao je.

Pobijeđen od Krista

Iznad svega, rekao je Sveti Otac, to predstavlja da se djeca osjećaju „kao kod kuće“, sigurna i prihvaćena izvan svojih sposobnosti, postignuća, društvenih uvjeta, podrijetla i vjerske pripadnosti. Budući da majka voli sve, ona ne vidi razlike. „Tako ljubi Krist, tako ljubi Majka Crkva, a tako želim da i vi znate ljubiti“, potaknuo je redovnice Sveti Otac.

Na taj ćete način, rekao je Papa, mnogima dati radost i nadu, pokazati konkretan primjer zdravog života, dragocjen osobito za mlade koji su često „dezorijentirani krhkim i praznim egzistencijalnim modelima“. Stoga ih je Papa pozvao da žive Gospodinovu blizinu i ljubav, prepuštajući Kristu da vodi njihove staze.

„Dopustite da vas uvijek najprije osvoji Gospodin, Njegova živa prisutnost u Euharistiji, u Njegovoj Riječi i u vama samima po Duhu Svetome. Zapamtite da, kao majke, najveći dar koji možete dati djeci, koji vam Bog povjerava, jest prenijeti im svoju nježnu i strastvenu ljubav prema Isusu, da ih naučite da Gospodina ljube i upoznaju kao što ga vi volite, učeći ih dionicima vaše vjere u Njemu“, rekao je.

Majčinska nježnost, nikad hladnoća

Imajte uvijek među sobom i prema drugima osjećaj majčinske nježnosti, nikada hladnoće, poručio im je rimski biskup. „Ako se ponekad ta bolest srca osjeti, odmah je istjerajte, mislima, riječima i gestama dobrodošlice i dobrote. Znamo da je komad kruha podijeljen s osmijehom bolji od jela koje je možda profinjeno, ali začinjeno hladnoćom i neukusno s ljubavlju“, istaknuo je.

Papa Franjo zaključio je obraćanje potičući ih da vole na taj način, na način majki milosrđa, kao što je to činio sveti Don Orione. Na kraju im je Sveti Otac udijelio svoj blagoslov: „Blagoslivljam vas od srca. I potičem vas, ne zaboravite moliti i za mene“, prenosi Vatican News.

Označeno u