Papa: Samo oni maleni znaju prihvatiti Božju ljubav

Papa Franjo je u podnevnom nagovoru potaknuo vjernike da ostave po strani ponos, uobraženost i oholost i da budu poput djece. „Evo pravoga ponašanja pred Božjim djelima: fotografirati u umu njegova djela kako bi se utisnula u srcu, a potom ih razvijati u životu kroz geste dobra“. Na kraju je najavio konzistorij za kreiranje novih kardinala, te uputio apel za mir u Svetoj zemlji.

Koji su znakovi Božjega djelovanja u svijetu? Slijepi koji progledaju, gubavi koji se pročiste, bolesni koji ozdrave, grješnici kojima je oprošteno, mrtvi uskrsnuli i svako drugo djelo koje spašava, oslobađa, tješi i okrjepljuje. Tako on djeluje, tako se objavljuje – rekao je papa Franjo danas, u nedjelju, 9. srpnja, obraćajući se s prozora Apostolske palače mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra, i komentirajući Evanđelje iz današnje liturgije u kojemu Isus slavi Oca jer se nije objavio mudrima i umnima nego malenima, jednostavnima, odnosno onima čije je srce slobodno od umišljenosti i samopoštovanja i koji se znaju diviti veličini ljubavi, za razliku od onih koji su, naprotiv, puni sebe i gledaju samo svoje interese.

Božja je veličina u ljubavi

Zato Isus hvali Oca, jer je njegova veličina u ljubavi i On nikada ne djeluje izvan ljubavi. Ali tu veličinu u ljubavi ne razumiju oni koji si umišljaju da su veliki i stvaraju si boga na vlastitu sliku: moćnog, nepopustljivog, osvetoljubivog. Drugim riječima, oni koji su puni sebe, oholi, zaokupljeni isključivo svojim vlastitim interesima, uvjereni da im nitko ne treba, ne mogu prihvatiti Boga kao Oca.

Dogodilo se to u Korozainu, Betsaidi i Kafarnaumu, bogatim gradovima toga doba – objasnio je Papa – u kojima je pred očima ljudi Isus učinio brojna ozdravljenja, ali čiji su stanovnici ostajali ravnodušni na njegovo propovijedanje. Za njih su čudesa bila tek spektakularni događaji, korisni za stvaranje vijesti i poticanje tračeva. Međutim, nakon što je minuo prolazni interes, pohranili su ih kako bi se možda pozabavili nekom drugom novošću, nekom drugom vijesti toga trenutka. Nisu znali prihvatiti velike Božje stvari. Maleni ih pak znaju shvatiti i prihvatiti.

Fotografirati Božja djela i razvijati ih kao geste dobra

Maleni su oni koji se poput djece osjećaju potrebitima i nedostatnima, otvoreni su Bogu i dopuštaju da ih zadive njegova djela. Oni znaju čitati njegove znakove, diviti se čudima njegove ljubavi!

Učiniti se malenima, to je pravi način kako bismo uvijek, pa i usred mora vijesti koje nas svakodnevno preplavljuje, shvatili te geste ljubavi, znakove Božje dobrote, kako bismo fotografirali u našem umu njegova djela, čudesa kojih je – istaknuo je Papa – naš život pun!

Međutim, i naše srce može pred njima ostati ravnodušno i naviknuti se, može biti radoznalo, ali nesposobno diviti se, dati se „impresionirati“. Impresionirati: lijep je to glagol koji podsjeća na film fotografa. Evo ispravnog ponašanja pred djelima Božjim: fotografirati njegova djela u umu, tako da se utisnu u srce, a zatim ih razvijati u životu, kroz mnoge geste dobra, tako da „fotografija“ Boga-ljubavi postane sve sjajnija u nama i po nama.

Konzistorij 30. rujna i apel za Svetu zemlju

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je izrazio blizinu Svetoj zemlji u kojoj vladaju nemiri i prosvjedi protiv reforme pravosuđa, te zbog zračnoga napada na Jenin na Zapadnoj obali, u kojemu je poginulo 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Povodom Nedjelje mora, međunarodnoga dana molitve koji Crkve posvećuju pomorcima i njihovim obiteljima, papa Franjo je svoje misli upravio onima koji rade na moru, koji su primorani tjednima i mjesecima biti daleko od vlastitoga doma. Pozdravljajući potom skupinu ukrajinskih studenata, ponovno je uputio apel da se ušutka oružje u toj istočnoeuropskoj zemlji.

Na kraju je Sveti Otac najavio konzistorij za kreaciju 21 novog kardinala, koji će se održati 30. rujna. Njihovo podrijetlo izražava univerzalnost Crkve koja nastavlja naviještati Božju milosrdnu ljubav svim ljudima na zemlji – rekao je papa Franjo.