Papa se u nagovoru osvrnuo na susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi

U nedjeljnom nagovoru okupljenim vjernicima na Trgu Sv. Petra 24. veljače papa Franjo je izvijestio o četverodnevnom zasjedanju o zaštiti maloljetnika u Crkvi

„Problem seksualnih zlostavljanja nad maloljetnicima od strane članova klera prouzročio je veliki skandal u Crkvi zbog dramatičnih muka žrtava, zbog neopravdane nepažljivosti prema njima i prikrivanja krivaca sa strane odgovornih u Crkvi“, priznao je Papa i dodao kako je taj problem raširen na svim kontinentima, pa je odlučio suočiti se s njime na kolegijalan i sudogovoran način s predstavnicima pastira cijele katoličke zajednice.

Objasnio je kako su ovih dana slušali glas žrtava, molili i tražili oproštenje od Boga i od povrijeđenih osoba. „Postali smo svjesni naših odgovornosti, naših dužnosti da provedemo pravdu u istini, da radikalno odbacimo sve oblike zlostavljanja. Želimo da svo djelovanje i mjesta u Crkvi budu uvijek sigurna za maloljetnike, da se poduzmu sve moguće mjere kako se slični kriminalni pothvati ne bi ponovili, da Crkva ponovno postane apsolutno vjerodostojna u svom poslanju službe i odgoja malih prema Isusovom nauku“, rekao je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na ulomak Evanđelja po Luki i Isusov nauk kako pravi kršćanin mora ljubiti i neprijatelje, Papa je primijetio kako je Isus znao da to prelazi ljudske mogućnosti. „Upravo zbog toga je postao čovjekom, da nas pretvori u ljude sposobne za najveću ljubav. Tu krepost Isus daruje onima koji ga slušaju. Zahvaljujući njegovoj ljubavi, njegovom Duhu možemo ljubiti i one koji nas ne ljube, pa i one koji nam žele zlo. Isus želi da da u svakom srcu trijumfira Božja ljubav nad mržnjom i nad uvredama“, naveo je Papa.

Logika ljubavi je, prema Papinim riječima, kršćanska značka, „koja nas potiče da idemo ususret svima, premda je to vrlo teško“. Odgovor nalazimo u Isusovoj preporuci: „Budite milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac.“ Prema Papinim riječima, tako postajemo sposobni misliti i činiti stvari za koje bismo se možda nekada bili sramili, a sada nam daju radost i mir.

„Više nismo nasilni ni riječima ni djelima. Otkrivamo da smo nježni i dobri. Osjećamo da sve to ne dolazi od nas, već od Njega. Zbog toga se nećemo hvaliti, već smo mu zahvalni. Nema ništa većeg ni plodnijeg od ljubavi. Ona daje čovjeku svo njegovo dostojanstvo dok mržnja i osveta smanjuju i poružnjuju ljepotu stvorenja. Ta Isusova naredba ljubavi je odgovor na vrijeđanje i krivnje i stvorila je u svijetu novu kulturu milosrđa, koja je pobudila pravu revoluciju“, zaključio je Papa i zajamčio da ljubav prema onima koji nam čine zlo neće biti uzaludna.

Pozdravljajući razne hodočasničke skupine, Papa je iskoristio prigodu obilježavanja Dana rijetkih bolesti da pozove odgovorne na podršku pacijentima i njihovim obiteljima na liječničkoj i zakonodavnoj razini.

IKA