Papa: Slušajmo, upoznajmo i slijedimo Isusa

Kršćani su pozvani biti djeca slušanja. Papa Franjo je u podnevnom nagovoru potaknuo vjernike da pronađu vremena za riječ Božju, kako bi otkrili da ih On voli, te da su stoga sposobni voljeti ga u bližnjemu.

Danas smo preplavljeni riječima i brigom da uvijek moramo nešto reći i učiniti, ali po Gospodinu potrebno je prije svega slušati
Slušati, poznavati, slijediti – te tri riječi obuhvaćaju vezu između Gospodina i svakoga od nas. Papa Franjo se u podnevnom nagovoru, na evanđelje iz današnje liturgije osvrnuo slikom pastira s njegovim ovcama.

Slušanje i raspoloživost
Ovce slušaju, inicijativa uvijek dolazi od Gospodina, ali zajedništvo se rađa jedino ako s naše strane postoji otvorenost, raspoloživost, poslušnost, vrijeme posvećeno dijalogu.

Danas smo preplavljeni riječima i brigom da uvijek moramo nešto reći i učiniti. Kako je teško slušati se! U obitelji, u školi, na poslu, čak i u Crkvi! Ali po Gospodinu potrebno je prije svega slušati. Upitajmo se jesmo li djeca slušanja, pronalazimo li vremena za riječ Božju, dajemo li prostora i pozornosti braći i sestrama. Tko sluša druge, sluša i Gospodina, i obratno. I doživljava nešto vrlo lijepo, odnosno da sâm Gospodin sluša; sluša nas kada mu se molimo, kada mu se povjeravamo, kada ga zazivamo – rekao je Papa.

Otkriti da smo voljeni
Slušajući Isusa otkrivamo da nas On poznaje, što u biblijskom smislu znači da nas voli, i to na poseban način u patnji, trpljenju, umoru, u krizi. On nas podupire proživljavajući ih s nama – objasnio je papa Franjo. Upitajmo se stoga: dopuštam li da me Gospodin upozna? Dajem li mu prostora u svojem životu, donosim li mu ono što živim? I nakon što sam mnogo puta osjetio njegovu blizinu, njegovo suosjećanje, njegovu nježnost, kakvu ideju imam o Gospodinu? – upitao je te istaknuo – Gospodin je blizu, Gospodin je dobri pastir.

Slijediti i oponašati Isusa
Govoreći na kraju o trećoj riječi – slijediti, Papa je istaknuo kako ovce koje slušaju i otkriju da su prepoznate, slijede svojega pastira i oponašaju ga. Onaj tko slijedi Krista, što čini? Ide tamo kamo On ide, istim putem, u istom smjeru. Ide tražiti izgubljene, zanima se za one koji su daleko, prima k srcu stanje onih koji trpe, zna plakati s onima koji plaču, pruža ruku bližnjemu, stavlja ga na svoja leđa – istaknuo je te potaknuo da se upitamo dopuštamo li samo da nas Isus voli ili i mi njega volimo i oponašamo? Neka nam Presveta Djevica pomogne slušati Krista, sve bolje ga poznavati i slijediti ga na putu služenja – rekao je na kraju papa Franjo.

Označeno u