Papa: Svemir se promatra i pogledom vjere

Papa Franjo primio je jučer, astrofizičare napominjući im da nas usklađivanje znanstvene, metafizičke i vjerske spoznaje svijeta oko nas vodi u razumijevanje, a razumijevanje nas, nadamo se, otvara Mudrosti

Proučavanje svemira nudi čovjeku nove, moguće obzore razumijevanja, ali ljudske spoznaje ne mogu odgovoriti na sva pitanja koja svemir, u svojoj izvanrednoj neizmjernosti, ne postavlja samo svijetu znanosti – istaknuo je papa Franjo u svom obraćanju sudionicima ljetne škole astrofizike koju je organizirala Vatikanska zvjezdarnica.

Uvijek je važno da, kao znanstvenici i vjernici, započnemo priznajući kako postoji mnogo toga što ne znamo – nastavio je Sveti Otac – No, jednako je tako važno nikada se ne zadovoljiti s tim da boravimo u udobnom agnosticizmu. Kao što ne bismo trebali misliti da sve znamo, također se ne bismo trebali bojati pokušati naučiti više – napomenuo je Papa.

Od svemira do interneta
Kako naše razumijevanje ovog prostranog svemira postupno raste, također raste potreba da naučimo upravljati protokom informacija koje nam dolaze iz tolikih različitih izvora – kazao je papa Franjo dodajući da se ta metoda proučavanja može iskoristiti i u golemom svijetu interneta. Možda način na koji vi postupate s tom bujicom podataka može dati nadu svima onima u našem svijetu koji se osjećaju preplavljenima informatičkom revolucijom interneta i društvenih medija – objasnio je Sveti Otac.

Uskladiti znanstveni, filozofski i vjerski pogled na svemir
Zadaća je znanstvenika spoznati svemir, barem djelomično – nastavio je Papa – Spoznati ono što znamo i što ne znamo te kako nastaviti spoznavati više. Međutim, postoji i drugi pogled na stvari, naime, onaj metafizički, koji priznaje prvi uzrok svega, a koji je skriven mjernim instrumentima. Sveti je Otac rekao da postoji također pogled vjere koji prihvaća Objavu. Usklađivanje tih različitih razina spoznaje vodi nas u razumijevanje, a razumijevanje nas, nadamo se, otvara Mudrosti – kazao je papa Franjo.

Ljubav pokreće sunce i zvijezde
Podsjetio je potom na ono što je Dante Alighieri napisao u trećem dijelu svoje Božanstvene komedije, odnosno u Raju, naime, da „ljubav pokreće sunce i zvijezde“. Neka i vaš rad bude „pokrenut“ ljubavlju: ljubavlju prema istini, prema samom svemiru i međusobnom ljubavlju, dok radite zajedno u različitosti – zaključio je Sveti Otac.