Papa: Svi smo grješnici, zato Isus i dolazi k nama kako bi nas podigao i ozdravio

Za onoga tko zna da je grješnik, utjeha je to što Isus dolazi zbog njega i uvijek mu prašta – kazao je papa Franjo na misi koju je 7. srpnja slavio za djelatnike u vatikanskom industrijskom centru.

U Evanđelju iz današnje liturgije Isus poziva Mateja, carinika, da pođe s njim. Matej je bio Židov koji je surađivao s Rimljanima kako bi sunarodnjacima naplaćivao porez, a jedan dio toga je završavao u njegovim džepovima.

Carinike su ljudi mrzili i smatrali veleizdajnicima – objasnio je Papa. Isus je pak upravo među tim ljudima izabrao apostola. Matej potom poziva Gospodina na objed, zajedno – kako je rekao Sveti Otac – s cijelom tom klikom, i bio je radostan. Farizeji pak, koji su se smatrali pravednima, svakoga su osuđivali, kritizirajući Isusa zbog toga što se nalazi u takvom društvu.

Ali, Gospodin reče: „Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike“ – kazao je Papa te dodao – To me tješi, jer mislim na to da je Isus došao zbog mene. Jer, svi smo grješnici, svi. Svi imamo tu diplomu – našalio se papa Franjo.

Svatko od nas zna gdje je njegov grijeh najjači, gdje je njegova slabost – kazao je Papa te istaknuo da, prije svega, nitko od nas ne može reći da nije grješnik. To su govorili farizeji. I Isus ih osuđuje. Bili su oholi, umišljeni, smatrali su se boljima od drugih. Ali, svi smo grješnici – napomenuo je Papa. To je naša titula, kao i mogućnost da Isusa privučemo k sebi. Isus dolazi k nama, dolazi k meni jer sam grješnik.

Oni koji se smatraju pravednicima ne trebaju Isusa. Naprotiv, oni koji su svjesni da su grješnici znaju i da Isus uvijek oprašta, on uvijek ozdravlja dušu – napomenuo je Papa te kazao da i ako nas obuzmu misli o tomu da smo slabi, da ćemo ponovno pasti, Isus će nas uvijek podići i ozdraviti.

To je naša utjeha, Isus je došao zbog mene, došao je dati mi snage, učiniti me sretnim, umiriti moju savjest. Ne trebamo se bojati. U ružnim trenutcima, kada čovjek osjeti teret brojnih stvari koje je učinio, kada se sjeti kako se mnogo puta okliznuo… Isus me voli jer sam takav – istaknuo je papa Franjo te spomenuo svetoga Jeronima.

Trudio se biti blag, ali imao je ružan karakter… jer, bio je Dalmatinac, a oni su snažni – primijetio je Papa te nastavio – Uspio je ovladati svojim načinom ponašanja, te je tako prikazivao Gospodinu mnogo stvari, mnogo rada, i pitao je Gospodina: Što hoćeš od mene? Sve sam ti dao… Ali, Gospodin je još htio njegove grijehe: 'Daj mi svoje grijehe'. Lijepo je to čuti: 'Daj mi svoje grijehe, svoje slabosti, ja ću ih ozdraviti, a ti idi dalje'.

Danas, na Prvi petak, mislimo na srce Isusovo, da nam pomogne shvatiti tu lijepu stvar, to milosrdno srce koje nam kaže: 'Daj mi svoje slabosti, daj mi svoje grijehe, sve ti opraštam. Isus sve oprašta, uvijek oprašta. Neka to bude naša radost – rekao je na kraju papa Franjo.