Papa: Svjedokom može biti samo onaj tko je Isusa osobno doživio

„Vidjeti, prisjećati se i pripovijedati tri su glagola koji opisuju identitet i poslanje svjedoka“, rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba.

Podsjećajući da je Isus svoje učenike učinio svjedocima kako bi istina o uskrsnuću, po njihovom svjedočanstvu, stigla do svih ljudi, Sveti je Otac istaknuo kako je svaki vjernik pozvan svjedočiti da je Krist živ.

„Svjedok je osoba koja je objektivno vidjela neku stvarnost ali ne ravnodušnim očima, već se i uključila u događaj. Zbog toga se svjedok prisjeća ne samo zato što zna precizno iznijeti sve činjenice, već i zato što mu je događaj progovorio i što je shvatio njegovo duboko značenje. Na koncu, svjedok pripovijeda ne na hladan i nezainteresiran način, već kao netko čiji je život bio promijenjen. Svjedok je netko tko je promijenio život“, objasnio je papa Franjo.

„Sadržaj kršćanskoga svjedočanstva nije teorija, ideologija ili složen sustav naloga i zabrana koji se pretvara u moralizam, već poruka spasenja, konkretni događaj; štoviše Osoba: uskrsli Krist, živi i jedini spasitelj“, istaknuo je Sveti Otac i dodao „zato svjedokom može biti samo netko tko je Isusa osobno doživio – u molitvi, u Crkvi, u sakramentima. A svjedočanstvo je toliko vjerodostojnije, koliko ga više prati evanđeoski, radosni, hrabri, krotki, miroljubivi i milosrdni stil života“. „Kako bi živoga Isusa mogao prenijeti kršćanin koji se predao ugodama, ispraznostima, egoizmu te koji ostaje gluh i slijep na molbe bližnjega“, upitao je Papa.

Nakon molitve Kraljice neba, Papa je izrazio žalost zbog nesreće kod Libijske obale, gdje se prevrnulo plovilo koje je prevozilo izbjeglice te izvještaji govore o stotinama žrtava. Također je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme odlučne korake kako se takve tragedije ne bi ponavljale.

„To su muškarci i žene poput nas, naša braća koji traže bolji život. Gladni, progonjeni, ranjeni, izrabljivani, žrtve rata; traže bolji život… Tražili su sreću“, rekao je Papa, pozivajući okupljene vjernike da neko vrijeme u šutnji mole za preminule izbjeglice, izmolivši za njih zatim i Zdravomariju.

Pozdravivši osobe i skupine na Trgu, Papa je izrazio blizinu „Hodu za svetost života“ koji se odražava u Varšavi te podsjetio da u Torinu danas započinje svečano izlaganje svetoga Platna. Planira se da će i sam Papa tamo poći 21. lipnja te častiti relikviju Gospodnje muke i ukopa.

Označeno u