Papa u Angelusu: Kršćanska se ljubav rađa iz Isusa!

Kršćanska se ljubav ne rađa iz ideologija, nego iz susreta s Isusom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme podnevnog nagovora na Trgu svetoga Petra.

Sveti je Otac promišljao o današnjem evanđelju u kojem promatramo Isusa koji se predstavlja kao istinski trs, pozivajući nas da ostanemo sjedinjeni s Njim kako bismo donosili ploda. Objašnjavajući da trs tvori cjelinu zajedno sa svojim granama koje su plodne samo ako ostanu povezane s trsom, Papa je rekao da je tajna kršćanskog života u toj vezi, u tom ostajanju s Isusom Kristom.

Trebamo ostati s Gospodinom kako bismo pronašli hrabrost da iziđemo iz samih sebe, iz svojih ugodnosti, iz svojih uskih i zaštićenih prostora kako bismo išli naprijed u otvoreno more koje je sačinjeno od potreba drugih i dati svoje kršćansko svjedočanstvo – kazao je papa Franjo dodajući da je jedan od najzrelijih plodova koji se rađa iz našeg zajedništva s Kristom naša predanost da očitujemo ljubav prema svojim bližnjima te da ljubimo svoju braću i sestre niječući sami sebe, onako kako nas je Isus ljubio.

Papa je objasnio da djelatna ljubav istinskog vjernika nije rezultat strategija; ne proizlazi iz društvenih ili ideoloških zahtjeva, nego iz susreta s Isusom i iz „ostajanja“ u Isusu. On je za nas trs iz kojeg crpimo „sok“, odnosno „život“ koji donosimo u društvo: drugačiji način življenja koji posljednje stavlja na prvo mjesto – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je potom istaknuo primjer svetaca, no prisutne je također potaknuo da teže svetosti u svojim svakodnevnim životima. Nije potrebno biti biskup, svećenik ili redovnik da bismo bili sveti. Pozvani smo biti sveti živeći u ljubavi i nudeći svima svoje svjedočanstvo u svemu što činimo, gdje god se našli. Svaka je aktivnost – rad i odmor, obiteljski i društveni život, obavljanje političkih, kulturnih i gospodarskih dužnosti – prilika da živimo krštenje i evanđeosku svetost u punini ako živimo u jedinstvu s Isusom te sa stavom ljubavi i služenja.