Papa u Angelusu - Na prvi dan Nove godine, recimo: Hvala ti, sveta Majko Sina Božjega, Isusa!

U posljednjih nekoliko dana svoj smo poklonstveni pogled polagali na Sina Božjega, rođenog u Betlehemu; danas, na svetkovinu Marije Bogorodice, upravljamo svoje oči na Njegovu Majku, ali u izravnoj i bliskoj povezanosti s Njime.

Ta sveza se ne iscrpljuje činjenicom da je neko 'rodio', a netko 'bio rođen'; Isus je "rođen od žene" (Gal 4,4) za misiju spasenja, a njegova Majka iz ove misije nije isključena; štoviše, s njom je intimno povezana. Maria je toga svjesna, pa se ne zatvara u svoj majčinski odnos s Isusom, nego ostaje otvorena i brižna za sve događaje koji se oko njega odvijaju: čuva i razmišlja; ispituje i produbljuje, kako nas Evanđelje podsjeća danas (Lk 2,19). Već je izrekla svoj "da" i pokazala raspoloživost za uključenje u provedbu Božjeg spasenjskoga plana, koji "rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne; gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne" (Lk 1,51-53). Sada, tiha i pažljiva,nastoji shvatiti što Bog od nje želi, iz dana u dan.

Posjet pastira prilika je za 'hvatanje' ponekog elementa Božje volje koja se očituje u prisutnosti tih skromnih i siromašnih ljudi. Evanđelist Luka nam govori o posjetu pastira špilji s nizom glagola koji izražavaju pokret: idu bez odgode, nalaze Dijete s Marijom i Josipom, vide ga, prenose ono što im je o Njemu bilo rečeno; i na kraju slave Boga (usp. Lk 2,16 do 20). Maria pomno prati ovaj prolaz pastirâ, jer iz njega već izbija pokret spasenja, koje će izbiti iz Isusova djela, prilagođava se spremna za bilo koji Gospodinov zahtjev. Bog od Marije ne traži samo da bude majka njegova Sina, već i suradnju sa Sinom i za Sina u planu spasenja, da u njoj i po njoj, poniznoj službenici, ispune velika djela božanskog milosrđa.

A onda, dok poput pastira, motrimo ikonu Djeteta u naručju svoje majke, osjećamo kako u našem srcu raste osjećaj neizmjerne zahvalnosti Onoj koja je na svijet dala Spasitelja. Zato, na prvi dan Nove godine, recimo:
 

Hvala ti, sveta Majko Sina Božjega, Isusa!
Hvala ti na poniznosti koja je privukla Božji pogled;
Hvala ti za vjeru s kojom su prigrlila njegovu riječ;
Hvala na hrabrosti s kojom si rekla: "Evo me",
zaboravivši na se, osupnuta Svetom Ljubavlju.
te posta jedno s Njegovom nadom.
Hvala ti, sveta Majko Sina Božjega, Isusa!
Moli za nas, hodočasnike u vremenu;
pomažući nam kročiti putem mira. Amen.


NAKON ANGELUSA

Draga braćo i sestre, sretna Nova godina! Godina će biti dobra u mjeri u kojoj svatko od nas, uz Božju pomoć, svakodnevno pokuša činiti dobro. Tako se izgrađuje mir, govoreći: "NE" - s činjenicama - mržnji i nasilju, te "DA" bratstvu i pomirenju. Prije 50 godina, papa Pavao VI. započeo je na ovaj dan slaviti 'Svjetski dan mira', kako bi ojačao naše zajedničke napore u stvaranju mirnog i bratskog svijeta. U ovogodišnjoj poruci, predložio sam nenasilje kao način za politiku mira. Na žalost i noćas je – u noći dobrih želja i čestitki nade – došlo do nasilja. Ražalošćen izražavam svoju blizinu Turskom narodu. Molim za brojne žrtve i za ranjene, ali i za čitavu naciju koja je u žalosti. Od Gospodina molim da podrži sve ljude dobre volje, koji se istinski suočavaju s ranom terorizma; mrlju krvi, koja svijet ovija sjenom straha i izgubljenosti.

Želim se zahvaliti talijanskom Predsjedniku za dobre želje koje mi je sinoć uputio, tijekom svog obraćanja naciji. Uzvraćam istom mjerom, zazivajući Božji blagoslov na talijanski narod kako bi, uz odgovoran i jedinstven doprinos svih, mogao u budućnost gledati s pouzdanjem i nadom.
Pozdravljam vas sve ovdje prisutne, obitelji, udruge, skupine mladih, želeći vam sretnu i mirnu Novu godinu. Zahvaljujem za brojne molitvene inicijative i zauzetost za mir koje se odvijaju diljem svijeta. Po svom običaju, čestitavši svima, Papa se preporučio u njihove molitve te otpustio mnoštvo!